L’Ajuntament de Barcelona suspèn l’aprovació de la polèmica residència d’estudiants del Paral·lel

La tinent d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, la va treure a informació pública durant les vacances del mes d’agost

Janet Sanz

Mar de fons a l’Ajuntament de Barcelona. El consell plenari del mes de novembre passat va decidir, contra pronòstic, suspendre l’aprovació definitiva de la polèmica residència d’estudiants que promou el grup Temprano Capital Partners, participat pel fons canadenc Brookfield, a l’avinguda del Paral·lel 25-37, segons ha pogut confirmar EL TRIANGLE de fonts municipals. Es tracta d’una gran edificació amb capacitat per a 468 residents que es construiria en el solar que actualment ocupen una benzinera, un garatge i una discoteca, al davant de les Drassanes.

Les residències d’estudiants són la inversió immobiliària més rendible que hi ha en el mercat. L’explicació és l’alta densitat d’ocupació que contemplen. En el cas d’aquesta residència del Paral·lel, les habitacions individuals tindrien una superfície de només 7 metres quadrats i les dobles, de 12 metres quadrats. És per això que els “taurons” de l’especulació s’han llançat a la construcció d’aquest tipus d’immobles.

El projecte que promou el grup Temprano Capital Partners xoca frontalment amb el Pla Especial Urbanístic per a la regulació dels allotjaments turístics (PEUAT), aprovat per l’Ajuntament l’any 2017. Aquest pla afecta de ple les residències d’estudiants i prohibeix explícitament la seva construcció a la zona del Paral·lel.

De manera insòlita i per raons inexplicables, la tinent d’alcaldia Janet Sanz (foto), que és el flagell dels hotels i dels apartaments turístics, s’ha convertit en una aliada a ultrança del grup Temprano Capital Partners i afavoreix descaradament els seus interessos especulatius. Fins al punt que va fer aprovar inicialment el projecte de construcció de la residència del Paral·lel a finals del passat mes de juliol, per tal que sortís a informació pública durant el mes d’agost, quan la gran majoria de la gent està de vacances.

I això que l’informe tècnic-jurídic dels serveis municipals que acompanyava aquesta proposta d’aprovació inicial feia constar que hi mancaven moltíssims documents rellevants de diferents organismes públics, tant de l’Ajuntament com de la Generalitat. Tot estava “cuinat” perquè el projecte pogués superar el tràmit d’informació pública sense problemes i obtingués la seva aprovació definitiva aquest mes de novembre passat.

Però, de manera inopinada, el plenari de l’Ajuntament on estava prevista l’aprovació definitiva d’aquesta enorme residència d’estudiants va decidir suspendre la seva tramitació, deixant en evidència les presses de la tinent d’alcaldia Janet Sanz, que ha quedat desautoritzada. En el text de l’acord municipal es fa referència a “l’existència de motius determinants” per justificar la suspensió de l’aprovació definitiva.

En canvi, el plenari de l’Ajuntament va aprovar, en aquesta mateixa reunió, una altra residència d’estudiants que promou el grup Temprano Capital Partners al carrer Riera Blanca 149. Si bé aquesta és de menors dimensions, també està afectada per les limitacions i prohibicions que contempla el PEUAT.

El conflicte de les residències d’estudiants viu un altre episodi a pocs metres de la que està prevista al Paral·lel, i que ha quedat aturada provisionalment. Es tracta del solar de Drassanes on hi havia prevista la construcció d’un hotel, que els veïns van rebutjar amb contundència, ja que demanaven que, en el seu lloc, s’hi fes habitatge social. Ara, la tinent d’alcaldia Janet Sanz ha beneït la ubicació en aquest solar d’una nova residència d’estudiants que promou la mateixa empresa que volia fer-hi l’hotel. Els veïns estan indignats.

Segons les fonts municipals consultades per EL TRIANGLE, les relacions entre Ada Colau i la seva mà dreta en l’àrea d’urbanisme són molt dolentes. Fins al punt que Janet Sanz ha caigut de la nova direcció dels comuns, elegida en l’assemblea celebrada els dies 20 i 21 de novembre passat, tot i que havia arribat a sonar com a candidata a la successió d’Ada Colau com a futura cap de llista.

*****

L’Ajuntament de Barcelona segueix la normativa aplicable a la residència d’estudiants del Paral·lel

Nota de rectificació de la tinenta d’alcaldia Janet Sanz

L’Ajuntament de Barcelona i la Sra. Janet Sanz volen expressar la seva total discrepància davant les informacions aparegudes en la publicació digital EL TRIANGLE en l’article publicat el 3 de desembre del 2021 titulat “L’Ajuntament de Barcelona suspèn l’aprovació de la polèmica residència d’estudiants del Paral·lel”. La informació facilitada en l’article als lectors conté informació errònia, falsa i inexacta, per la qual cosa exercitem el nostre dret de rectificació que és avalat per les següents dades i fets:

Que és fals que hi hagi hagut cap tramitació anòmala tal i com es desprèn de la notícia publicada. La tramitació ha seguit el que disposa el Text Refós de la Llei d’Urbanisme i el seu corresponent Reglament i s’ha dut a terme de conformitat amb els informes tècnics preceptius.

A més, cal destacar que el projecte de la Residència d’estudiants del Paral·lel es va tramitar en forma de Pla Especial Integral, ja que, atès el número de places de la residència, així es preveia al Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT) en la redacció vigent en el moment de l’entrada a tràmit del projecte. I un cop presentat hi ha un dret al tràmit reconegut pels Tribunals, per la qual cosa resultava procedent la seva aprovació inicial.

D’altra banda, tampoc és cert que hi hagi hagut presses per part de la Tinenta d’Alcaldia en aprovar definitivament la residència d’estudiants, ni que hagi estat desautoritzada pel Plenari municipal. Això és així si tenim present que no estava prevista l’aprovació definitiva al mes de novembre com demostra l’informe tècnic dels serveis tècnics d’urbanisme que figura a l’expedient administratiu datat el 12 de novembre en el què s’afirma la necessitat d’acordar la suspensió. Encara més, en absolut es pot parlar de desautorització si, com és el cas, és la mateixa Tinenta d’Alcaldia la que eleva al Plenari municipal la proposta de suspensió.

Que és falsa i desinforma al lector la notícia objecte d’aquesta rectificació en la què s’afirma una inexistent voluntat d’afavorir interessos especulatius i posa com a exemple el fet que la publicació de l’aprovació inicial del projecte i el període d’informació pública es produís al mes d’agost als efectes d’aprofitar que la majoria de la gent està de vacances. Aquesta falsedat es comprova amb el fet que d’acord amb la normativa urbanística i atès que la informació pública coincidia amb el mes d’agost, aquesta informació pública es va perllongar fins al 20 d’octubre.

La notícia esmenta que el projecte és contrari al Pla Especial Urbanístic per a la regulació dels allotjaments turístics (PEUAT) aprovat el 2017. Aquesta informació és incerta també ja que el PEUAT 2017 no regulava les residències d’estudiants en funció de les zones específiques, únicament se’ls aplicava les condicions zonals en el cas que conjuntament amb l’activitat de residència desenvolupessin l’activitat d’alberg de joventut. La possibilitat d’implantar una residència d’estudiants a l’avinguda Paral·lel en absolut és contrària al PEUAT aprovat l’any 2017 que, en l’actualitat, no està en vigor, fet que demostra un cop més la manca d’un mínim contrast amb fonts solvents.

Finalment, també erra la notícia en manifestar que la Sra. Janet Sanz ha “caigut” de la nova direcció dels Comuns, quan la mateixa mai ha format part del Comitè Directiu de Catalunya en Comú i, en canvi, sí segueix formant part del Consell Nacional.

(Visited 521 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari