Aragonès, sobre Junts i els pressupostos: “El Govern hauria de mostrar-se content per tirar-los endavant”

El president de la Generalitat critica la falta d'entusiasme del seu soci, exemplificat en les paraules de Canadell, després de superar el primer tràmit dels comptes

Pere Aragonès
Pere Aragonès

Aprovar la tramitació dels pressupostos de la Generalitat no ha calmat les tensions en el si del Govern. El president, Pere Aragonès, ha qüestionat passivament l’actitud mostrada pel seu soci, Junts per Catalunya, malgrat haver aconseguit superar el primer escull parlamentari perquè el projecte del conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, vegi la llum: “Un Executiu que tira endavant els comptes hauria de mostrar-se content. Cap govern que aprova un pressupost ho pot interpretar com un fracàs”, diu Aragonès en una entrevista a La Vanguardia.

Les discrepàncies entre ERC i Junts es van reflectir en la intervenció del diputat postconvergent Joan Canadell en el debat sobre la tramitació dels comptes. Aquest va atiar el temor a un nou tripartit després del pacte amb els Comuns i Aragonès va abandonar el ple. “Evidentment, no em va agradar la intervenció perquè semblava que estiguessin defensant una esmena a la totalitat. Però ja s’explicaran. El més lògic era celebrar-ho”, critica el president.

Les paraules d’Aragonès canvien si es refereix a Jaume Giró -“Ha fet una gran feina” o a altres membres de Junts en el Govern -“Hi ha col·laboració i enteniment”. El president defensa que “són uns pressupostos que ens permeten implantar les polítiques pactades amb Junts. Si això a algú no li acaba de quadrar, no ho entenc”.

Junts preferia pactar els pressupostos amb el PSC. El líder dels socialistes catalans, Salvador Illa, s’hi havia ofert. Però Aragonès no va voler agafar el telèfon: “El meu model de país no és el del PSC. I li poso un exemple: davant la decisió del Suprem sobre la immersió lingüística, encara no sabem si el PSC es manté en el consens de la immersió en el qual havia estat històricament o no”.

També troba paraules crítiques Aragonès per al PSC per la seva insistència al fet que convoqui la taula de partits polítics catalans: “Quan el PSC diu això afegeix que no parlarem de l’autodeterminació perquè divideix. I això no és un diàleg honest. El millor diàleg el farem en el Parlament”. I en paral·lel, en la taula de negociació amb l’Estat: “L’alternativa no la veig per cap costat”, diu Aragonès.

Mentrestant, el Govern treballarà per a teixir de nou les seves aliances amb la CUP després de la seva negativa a donar suport als comptes. “Aviat reprendrem les converses amb la CUP perquè s’incorporin a aquesta àmplia majoria i que aquesta discrepància no torni a produir-se”.

(Visited 76 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari