Una lobbista del rei emèrit reclama 42 ME al consorci de l’AVE a La Meca

La Fiscalia Anticorrupció investiga el contracte d’empreses espanyoles amb Shahpari Azzany Zanganeh

Joan Carles I i Corinna Larsen
Joan Carles I i Corinna Larsen

Shahpari Azzany Zanganeh, la intermediària iraniana que era lobbista de confiança de Joan Carles I a l’Aràbia Saudita, ha reclamat 42 milions d’euros a les empreses espanyoles participants en el consorci de l’AVE a la Meca, publica El Confidencial. La reclamació correspon al deute més interessos per haver facilitat, influint en les autoritats saudites, l’adjudicació de les obres.

El vincle contractual entre Zanganeh i les empreses espanyoles del consorci es troba sota la lupa de la Fiscalia Anticorrupció per la sospita que es pot haver usat per amagar el pagament de comissions il·legals a les autoritats de l’Aràbia Saudita i al rei emèrit d’Espanya.

La intermediària, que sosté que realment va prestar uns serveis, ha portat el cas a un arbitratge davant la Cort Internacional de la Cambra de Comerç de París, al·legant que va assolir l’objectiu per a la qual la van contractar, i que des del 2018 ha deixat de percebre de Cobra (ACS), Inabensa (Abengoa), Indra, OHL, Copasa, Imathia, Siemens, Consultrans i Talgo una part dels imports compromesos.

La xifra de 42 milions d’euros és la suma de la meitat de l’import principal de l’acord -de 76,5 milions- més el pagament final de 16,7 milions, afegeix la mateixa informació. El percentatge de deute reclamat és proporcional al pes de cada empresa en el consorci, de manera que Talgo, amb un 33,57% de participació, és el principal presumpte deutor.

Joan Carles I va avalar directament la contractació de Zanganeh per part del consorci, i el 2006 va adreçar una carta al Bin Abdul Aziz, ministre de Defensa de l’Aràbia Saudita llavors, presentant-la com una “persona de confiança”, afegeix El Confidencial.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides