Dues grans fortunes andorranes tanquen els seus museus per estalviar diners

La família Reig clausura el Museu del Tabac i els Zamora, el Museu del Perfum

Al Principat d’Andorra hi ha una vintena de museus, la gran majoria d’iniciativa privada. La seva temàtica és molt variada: s’exhibeixen al públic visitant col·leccions particulars d’automòbils, de motos, de còmics, de miniatures, d’icones ortodoxes, d’art sacre, de tabac, de pintures, de perfums, de mobiliari… El més destacat de tots és, sens dubte, l’exposició permanent d’obres del fons d’art que atresora Carmen Cervera, la vídua del baró Hans Heinrich von Thyssen-Bornemiza.

Però la crisi que colpeja Andorra, on l’impacte de la pandèmia de la covid ha estat duríssim, ha fet que dos d’aquests museus, propietat de grans fortunes del país, hagin anunciat que tanquen portes. La filantropia té un límit, i quan es tracta de rascar-se la butxaca, any rere any, per mantenir l’afany de notorietat familiar, s’acaben fent números i prenent decisions dràstiques.

La poderosa família Reig (fundadora dels bancs Crèdit Andorrà i Andbank) va inaugurar l’any 2003, al bell mig de Sant Julià de Lòria, el Museu del Tabac, en honor i memòria de l’activitat empresarial que és l’origen de la fortuna d’aquest clan. Es tracta d’un moderníssim equipament cultural dedicat al procés d’elaboració del tabac i que també acull exposicions temporals.

Però les despeses de personal i de manteniment del Museu del Tabac són molt altes i el nombre de visitants és escàs. Per això, la Fundació Julià Reig, titular de l’equipament, ha decidit tancar-lo a partir del 9 de gener vinent i el seu contingut es podrà visitar només virtualment, online.

L’altre museu que ha desaparegut aquest mes de novembre és el dedicat a la perfumeria, ubicat en un dels establiments comercials de la cadena Júlia, a Escaldes-Engordany. Aquest museu va ser inaugurat l’any 2004 i exhibia una part de la valuosa col·lecció, amb més de 38.000 peces especialitzades en el món del perfum, que ha acumulat, durant dècades, la família fundadora d’aquesta empresa, els Zamora.

El drama del tancament d’aquests dos museus és que reflecteix la decadència de les grans famílies andorranes. Els Reig van ser els grans cacics del Principat al segle XX i l’actual cap de Govern, Xavier Espot, és fill i nebot de les germanes Zamora, les impulsores de l’expansió de la cadena Júlia.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides