El CAC sanciona amb 12.001 euros el programa ‘Bricoheroes’ de TV3 per incloure publicitat indeguda

El contracte entre la CCMA i El Corral de l’Humor obliga aquesta productora a pagar l’import de la multa

Peyu, amb una samarreta de Parlem, i Jair Domínguez, amb una de Petrolis Independents, en un dels capítols de 'Bricoheroes' que han donat lloc a la sanció del CAC

El Ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) va aprovar, el dijous 4 de novembre, sancionar amb 12.001 euros a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per la inclusió de publicitat indeguda en el programa Bricoheroes, de TV3. L’Àrea de Continguts del CAC va proposar al Ple d’aquest organisme la imposició d’aquesta sanció per les infraccions greus comeses pel aquest programa en els quatre capítols emesos per TV3 els dies 5 i 6 de juliol. La sanció podia arribar fins els 90.000 euros però el CAC ha decidit rebaixar-la fins a 12.001 euros tenint en compte que el director de TV3, Vicent Sanchis, va optar per retirar el programa de la graella després que se li comuniqués l’obertura de l’expedient. Tot i que l’acord es va prendre el 4 de novembre, el CAC no ho ha fet públic fins avui.

L’informe de l’Àrea de Continguts del CAC assenyala que en els quatre capítols de Bricoheroes analitzats dies hi havia set incidències “per manca d’advertiment” de les empreses anunciades, dues per “prominència indeguda” i una per “prominència indeguda i incitació directe a la compra”. L’informe recorda que “l’eventual incompliment del deure d’informar clarament el públic de l’emplaçament del producte al principi i al final del programa, i quan es reprengui després d’una pausa publicitària, i l’eventual incitació directa a la compra del producte i l’eventual prominència indeguda d’aquest producte es tipifica com a infracció greu”. Les empreses implicades en aquestes infraccions són FESMÉS Bricolatge, Petrolis Independents, Catgas, Parlem i Powerplus.

Bricoheroes és un programa realitzat per la productora El Corral de l’Humor, propietat de Lluís Jutglar (Peyu) que protagonitzen ell i Jair Domínguez, s’emet pel canal de youtube de TV3 i es pot veure a l’espai “a la carta” del portal de la CCMA. La decisió de Vicent Sanchis d’incloure’l a la programació d’estiu és la que ha provocat l’expedient i la sanció del CAC.

Els 12.001 euros de multa els ha de pagar El Corral de l’Humor, segons marca el contracte que firmen les productores que fan programes per TV3. A l’annex 8 de “la norma reguladora del procediment de selecció i contractació de continguts audiovisuals  per als mitjans de comunicació de la CCMA”, dedicat a ‘Explotació publicitària’, s’explicita que “el contractista pagarà a la CCMA l’import de les indemnitzacions, sancions i multes que el CAC, els òrgans jurisdiccionals i organismes polítics imposin a la CCMA en cas que aquesta sigui declarada responsable de la comissió d’infraccions en matèria de publicitat i patrocini establertes per la Llei General de Comunicació Audiovisual i a la Llei 22/2005, de 29 de setembre, de la Comunicació Audiovisual de Catalunya i l’esmentada sanció sigui conseqüència d’una acció o omissió directament imputable al contractista”.

Malgrat l’expedient del CAC, la CCMA va contractar una tercera temporada de Bricoheroes, que s’està emetent des del 24 d’octubre. El 14 de juliol, quatre dies després de l’obertura de l’expedient, la CCMA va firmar un nou contracte amb El Corral de l’Humor perquè fes 20 capítols més de Bricoheroes. Li pagarà 272.699,45 euros. Se suposa que d’aquí sortiran els 12.001 euros de la sanció que haurà de pagar la productora de Peyu.

(Visited 911 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari