Els hackers de la UAB amenacen amb publicar les dades robades

La universitat assegura que no cedirà al xantatge i que no li consta que s'hagin extret dades sensibles

El campus de la UAB

Els responsables de l’atac informàtic que va patir la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) el passat 11 d’octubre han donat un ultimàtum al centre, assegurant que si avui no contacten amb ells, publicaran les dades aconseguides. En un missatge compartit a la deep web del ransomware PYSA, el programari maliciós que es va utilitzar en l’atac, els hackers han publicat una llista d’entitats a les quals amenaça, on apareix precisament la UAB.

El virus va afectar tots els ordinadors del campus universitari, paralitzant les classes el primer dia, i va xifrar més de 650.000 fitxers. Per recuperar-los, els ciberatacants reclamen a la universitat 3 milions d’euros en bitcoins i, a més, amenacen en difondre’ls si no reben els diners. No obstant això, el rector de la UAB, Javier Lafuente, ha assegurat que no pagaran res als hackers.

En la carta del rector a la qual ha tingut accés EL TRIANGLE, Lafuente ha insistit que la universitat “no ha contactat amb els ciberdelinqüents i no cedirà a cap xantatge“, i ha afirmat que “de moment no s’ha trobat cap evidència d’extracció de dades corporatives sensibles“. No obstant això, el rector és “conscient” que les amenaces són part de modus operandi dels hackers, ja que “el seu objectiu és transmetre la imatge que tenen tota la nostra informació per cobrar un rescat”, i ha demanat que si algú rep un “missatge sospitós” contacti “immediatament” amb el Centre d’Atenció i Suport (CAS) de la UAB.

El rector ha explicat en l’escrit que segueixen treballant “en la recuperació dels sistemes” com el SIGMA I SUMMA, “prioritaris per al funcionament de la universitat”. També ha recordat que, durant aquest mes posterior al ciberatac, “s’han bastit els fonaments del sistema informàtic, s’ha recuperat l’entorn Microsoft 365, s’han restablert les llistes de distribució i s’ha implementat l’aplicació Teams com a sistema alternatiu per a la docència”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.