La presència de dones als informatius dels mitjans de comunicació de la Generalitat, per sota del 30%

L’informe del CAC sobre el servei públic de la CCMA el 2019 detecta que aquest percentatge va empitjorar tres punts a TV3 i es va estancar a Catalunya Ràdio en relació al 2018

Xavier Coral i Raquel Sanz presentant el 'TN migdia' del 17 de setembre

“La presència de les dones en els informatius diaris dels dos mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) analitzats és clarament minoritària i se situa per sota d’un terç del total durant el 2019, tant a TV3 (26,9%) com a Catalunya Ràdio (29,9%). Respecte l’any 2018, el percentatge d’aquesta presència es manté estable a Catalunya Ràdio i retrocedeix tres punts a TV3”. Així comença l’apartat que dedica a la presència i la representació de les dones a la programació de la CCMA  l’“Informe en relació amb el compliment de les missions de servei públic de competència de la Generalitat” corresponent a l’any 2019 i que va analitzar el Ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) a primers de setembre.

“El tractament desigual de les dones en els informatius diaris es dona tant en termes quantitatius com en la representació que se’n fa. Així, tot i que homes i dones apareixen majoritàriament en la informació per la seva activitat pública, les dones desenvolupen un rol pertanyent a l’esfera privada (aliè a l’activitat pública, professional o social) en una proporció més elevada. El 2019, la proporció de temps de paraula de les dones associat a l’esfera privada és prop del triple que la dels homes a la televisió (8,6% dels homes i 23,2% les dones) i el doble a la ràdio (5,4% els homes i 10,9% les dones)”, recull l’Informe.  Pel que fa a l’àmbit polític, les dones que prenen la paraula representen un 29,3% del temps total que hi dedica TV3 i un 32,6% del que hi dedica Catalunya Ràdio.

Les dones obtenen a TV3 més del 50% del temps de paraula en sectors com el sanitari (68%) o el teixit associatiu (53,6%). En canvi, la seva presència és clarament minoritària en tots els rols associats al món de l’economia i el treball –associacions i col·lectius professionals (30,9%), sindicats (23,6%), actors econòmics (18,2%) o organitzacions empresarials (10,8%)- i en l’àmbit esportiu (12,9%). A Catalunya Ràdio, la veu femenina és majoritària al sector educatiu (52,5%) però només arriba a 31,2% entre els actors econòmics, al 15,9% entre representants d’associacions i col·lectius professionals, al 13,9% al món sindical i al 7,7% en l’empresarial.

La presència de les dones és minoritària en la majoria de les temàtiques de la informació dels informatius de TV3 analitzats, que només registren xifres superiors al 50% en les notícies sobre sanitat.  En altres àrees temàtiques, però, la proporció de temps de paraula s’aproxima a la meitat, com en informacions de societat (49,5%), conflictes socials (47,1%), educació i ensenyament (46,6%) i art i cultura (43,8%).  En els informatius diaris de Catalunya Ràdio, les dones tenen menys presència que els homes en tots els àmbits temàtics de la informació i únicament es registren percentatges propers al 50% en notícies sobre sanitat, conflictes socials, ciència i tecnologia i medi ambient.

La participació de dones i homes en debats i entrevistes de TVC (TV3, 3/24 i 33) i Catalunya Ràdio durant el 2019 també mostra un escenari desigual: el nombre d’intervencions de dones se situa aproximadament en el 35% del total, tant a la televisió com a la ràdio.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides