Els joves de Barcelona prefereixen que Catalunya continuï sent una Comunitat Autònoma d’Espanya

Segons l'enquesta de l'Ajuntament, el castellà és la llengua més habitual (62,1%) i la prioritat dels joves és l'accés a l'habitatge

Joves de Barcelona
Joves de Barcelona

El 34,4% dels joves d’entre 15 i 34 anys de Barcelona prefereixen que Catalunya segueixi sent una Comunitat Autònoma d’Espanya, segons els resultats de l’Enquesta a la Joventut de Barcelona 2020. Aquesta opció ha pujat quasi 7 punts des de la darrera enquesta, el 2015, i ha desplaçat a la segona posició l’independentisme, que compta amb el suport del 32,9% dels joves barcelonins.

Per grups d’edat, els més joves -de 15 a 19 i de 20 a 24- opten per la creació d’un Estat independent, mentre que els més grans -de 25 a 29 i de 30 a 34- prefereixen l’autonomia. Si tenim en compte els estrats, on l’1 és el que té la  menor renda i el 3 la major, l’independentisme és la primera opció en aquells on la renda mitjana de la llar és superior -el 2 i el 3-, mentre que l’autonomisme guanya pes a l’estrat 1.

L’opció que Catalunya sigui un Estat dins d’una Espanya federal pràcticament no ha variat respecte al 2015, i compta amb el suport del 22,1% dels joves enquestats. En canvi, la idea que sigui únicament una regió d’Espanya ha perdut força i ha passat de l’11,9% al 10,5%. En termes generals, el 73,3% dels joves de Barcelona s’identifica amb una ideologia d’esquerres.

Pel que fa a l’àmbit lingüístic, l’ús del català ha caigut 7 punts respecte al 2015, de manera que el castellà és la llengua més habitual amb diferència. Un 28,4% parla català habitualment, enfront d’un 62,1% que parla castellà. Per estrats, aquells on la renda mitjana és superior -el 2 i el 3- l’ús del català és més elevat, tot i que no majoritari, mentre que a l’estrat 1 -amb la renda més baixa- les diferències s’accentuen: només el 13,9% parla habitualment català, davant del 69,7% que parlen castellà.

Els joves enquestats han identificat com a primera prioritat que l’Ajuntament faciliti l’accés a l’habitatge. Tot i que la majoria dels que tenen entre 25 i 34 anys s’han emancipat i no viuen amb els seus pares -només un 15% ho fa-, la mitjana d’ingressos mensuals dels joves és baixa, de 888 euros, i es veuen obligats a destinar pràcticament tots els guanys a les despeses de la llar, uns 893,8 euros de mitjana.

(Visited 1.154 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari