Més del 80% dels catalans rebutja la via unilateral

Segons l'enquesta de 'La Vanguardia', un 39% votaria 'sí' a la independència i un 52,6% diria 'no'

La manifestació de la Diada baixant per Via Laietana

La darrera enquesta de GAD3 per La Vanguardia revela que més del 80% dels catalans rebutja la via unilateral i aposta per un acord pactat entre el Govern de la Generalitat i el d’Espanya. De fet, segons ha publicat el diari, només un 14% -majoritàriament, votants de la CUP- està a favor de decidir sobre el futur de Catalunya unilateralment, “encara que no hi hagi acord amb el Govern central”.

El suport a la independència de Catalunya segueix minvant i, segons l’enquesta, se situa per sota del 40%. De fet, en cas que hi hagués un referèndum, el 39% dels enquestats votaria ‘sí’ mentre que un 52,6% diria ‘no’. Pel que fa als indults concedits als presos independentistes, gairebé el 60% els valora positivament.

Pel que fa a la taula de diàleg, l’enquesta mostra que l’escepticisme dels polítics sobre la seva utilitat s’ha traslladat també a la població i, de fet, un 48,5% -davant del 46%- considera que aquest instrument no servirà per resoldre el conflicte territorial. A més, els dubtes que desperta la taula són comuns en els votants dels diversos partits: un 60% dels electors de JxCat i del PP, un 43% dels d’ERC, i un 40% dels del PSC desconfien dels resultats d’aquest instrument. Només els votants d’En Comú Podem -més del 70%- el valoren positivament.

Les vies preferides per resoldre el conflicte són un referèndum d’autodeterminació (29%), la millora del model de finançament (27%) i una reforma constitucional (25%). Però, a la pregunta sobre quina hauria de ser l’estratègia del Govern català, la majoria dels enquestats defensa la negociació de millores en l’autogovern i el finançament (48%). Un 16% s’inclina per la gestió de les competències de l’actual Estatut, i un 15% opta per negociar l’autodeterminació i l’amnistia.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides