Catalunya descarta de moment el certificat covid per entrar a llocs públics

Tretze països europeus exigeixen un passi sanitari per a activitats culturals, prendre alguna cosa en bars i restaurants o agafar un mitjà de transport de llarg recorregut

El certificat covid que permet entrar a llocs públics continua guanyant terreny a Europa. A hores d’ara, tretze països de la Unió Europea han optat per exigir un passi sanitari per a diversos actes de la vida social, com activitats culturals, prendre alguna cosa en bars i restaurants o agafar un mitjà de transport de llarg recorregut.

El passaport covid, que és vigent a la UE des de l’1 de juliol, certifica si la persona està completament vacunada, té un test negatiu recent o ha passat la malaltia. El demanen a Alemanya, Àustria, Dinamarca, Eslovènia, França, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Països Baixos, Portugal i Xipre.

La mesura, però, no està exempta de polèmica. Els darrers dies, tant a França com a Itàlia hi ha hagut manifestacions en contra de l’obligació de presentar el certificat. A França, els darrers tres dissabtes hi ha hagut protestes, sempre amb més de 100.000 assistents, contra la política de vacunació i l’obligació del passi covid implantats per Emmanuel Macron. A Itàlia, on la situació epidemiològica ha empitjorat per la propagació de la variant delta, centenars de manifestants sense mascareta van protestar la setmana passada contra la vacunació i el passaport covid.

Mitjà defensa aplicar-lo
De moment, Catalunya descarta aplicar aquest certificat fins que tothom hagi tingut accés a la vacuna. Sí que el facilitarà, però, als residents a l’estranger que s’hagin vacunat als països on viuen. Això no obstant, epidemiòlegs com Oriol Mitjà defensen que és l’hora d’aplicar-lo: “Tothom ha tingut ja la possibilitat de demanar cita per vacunar-se”. El doctor també defensa que la vacuna hauria de ser obligatòria “pels sanitaris i professors que tinguin contacte amb persones vulnerables”. Ha qualificat d’inconscient el fet que es pugui posar en risc a pacients per la decisió de professionals de no vacunar-se.

Dubtes jurídics a Espanya
Mentrestant, a la resta de l’estat la situació planteja alguns dubtes jurídics i cada comunitat autònoma està actuant per lliure. Fins ara, el passaport covid per entrar a bars i restaurants no està passant l’examen de la justícia. El director del centre d’alertes i emergències sanitàries, Fernando Simón, diu que, de moment, el ritme de vacunació és prou bo i que, per tant, ara per ara no cal imposar el certificat covid.

A les Canàries, el TSJ l’ha tombat cautelarment perquè considera que no és funció dels cambrers fer de controladors de la salut pública i perquè creu que envaeix el dret a la intimitat personal. Andalusia està a l’espera de la decisió dels tribunals i encara no ha començat a aplicar la mesura. Galícia aplica el certificat des de fa gairebé dues setmanes als municipis amb una incidència més alta de covid i cap tribunal s’ha posicionat sobre la qüestió. A Cantàbria, el certificat estava en vigor des de la setmana passada. Aquest divendres, però, el Tribunal Superior de Justícia càntabre ha tombat la mesura, estimant un recurs presentat per l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Cantàbria.

(Visited 64 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari