Els ingressos per covid de dones embarassades provoquen una crida perquè es vacunin

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, insisteix en la seguretat de les vacunes i anima les gestants a vacunar-se com més aviat millor

Imatge d'una dona embarassada
Imatge d'una dona embarassada

Imatge d'una dona embarassada

La preocupació per les afectacions causada per la covid-19 a les dones embarassades s’ha intensificat després que els ingressos hospitalaris amb aquest perfil hagin augmentat les darreres setmanes, en el context d’una cinquena onada afecta sobretot les persones més joves. A l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona ja hi ha 34 gestants ingressades, de les quals nou es troben a la unitat de cures intensives (UCI), mentre que a l’Hospital de Sant Joan de Déu hi ha quatre embarassades a planta i dues a crítics.

A més, la mort d’una dona gestant amb patologies prèvies aquest dimarts a Cartagena (Múrcia), a la que es va induir el part després de detectar que s’havia contagiat, ha disparat les alarmes sobre el perill que pot comportar contraure el virus estant embarassada. De fet, aquest dijous el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha recomanat a les gestants que es vacunin com més aviat millor, i ha insistit que la vacuna és tan segura per a la mare com per al nadó.

Els riscos que comporta la covid per les embarassades, però, ja es coneixien des del mes de maig, quan la Universitat d’Oxford, juntament amb l’Hospitall Vall d’Hebron de Barcelona i el Clínic Lozano Blessa de Saragossa, va publicar l’estudi Intercovid, que conclou que el virus augmenta el risc de complicacions -tant per a la mare com per al nadó- durant la gestació. Concretament, les dones contagiades tenen un 50% més de probabilitats de patir parts prematurs, hipertensió arterial o ingressos a les UCI.

La comissió de Salut Pública, però, no va incloure les gestants com a grup prioritari de vacunació i va determinar que “la vacunació en embarassades i dones en període de lactància es farà quan els correspongui segons el grup de priorització a què pertanyin”; és a dir, en funció de l’edat que tinguin si no pateixen malalties cròniques ni són professionals essencials.

Com Argimon, la directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, ha animat les embarassades a vacunar-se en una entrevista concedida aquest divendres a Catalunya Ràdio, i ha assegurat que “hi ha evidència clínica” que la vacuna “té el mateix risc-benefici” per a les gestants que per a la població general. A més, els professionals sanitaris afirmen que els anticossos que produeix la mare arriben al fetus a través de la placenta, per la qual cosa el nadó estarà protegit contra la covid els primers mesos després de néixer.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides