El Tribunal de Comptes qüestiona que la Generalitat pugui avalar les multes dels liders dels procés

El govern català, pressionat per JxCat i l'ANC, cerca fórmules per ajudar els encausats sense assumir riscos

El president Aragonès, el vicepresident Puigneró i la consellera Vilagrà
El president Aragonès, el vicepresident Puigneró i la consellera Vilagrà

El Tribunal de Comptes no considera viable que els 5,4 milions d’euros que reclama a 34 ex-alts càrrecs catalans, investigats per la despesa en l’acció exterior a favor del procés, puguin ser facilitats per un aval de la Generalitat de Catalunya.

Segons publica El País, aquest organisme, que ara espera que les defenses proposin una fórmula per afrontar les multes, no recorda un precedent que els ex-alts càrrecs catalans puguin esgrimir a favor seu per acollir-se a un suport de la Generalitat.

La mateixa informació, que cita fonts i converses informals del tribunal, afegeix que aquest organisme estudiarà sense posicions apriorístiques una eventual iniciativa de la Generalitat en aquest sentit, però que no està disposat a maniobres de contorsionisme jurídic.

D’altra banda, assenyala que una recent providència del Tribunal Suprem, que ha inadmès el recurs presentat per l’expresident català Artur Mas i altres condemnats per les despeses relacionades amb l’organització de la consulta del 9-N, hauria tingut un efecte balsàmic sobre el Tribunal de Comptes, que ha estat recentment qüestionat en diversos aspectes, fins i tot per declaracions del ministre José Luís Ábalos.

Per la seva part, el govern de la Generalitat cerca una fórmula per ajudar els encausats pel Tribunal de Comptes sense que aquesta iniciativa comporti l’assumpció de riscos, que podrien donar lloc a acusacions contra el govern. En aquest sentit, segons publica El Periódico, es podria optar per introduir alguna clàusula com a salvaguarda que exonerés els membres del govern d’eventuals responsabilitats, o per aplicar una combinació de solucions, mentre que JxCat i l’ANC han exigit a la Generalitat assumeixi les fiances. La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha alertat que, no fer-ho, “debilita el moviment independentista” i resta “credibilitat a la Generalitat”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides