Cap banc avala l”operació rescat’ dels encausats pel Tribunal de Comptes

El conseller d'Economia descarta recórrer a l'Institut Català de Finances

Compareixença del conseller Jaume Giró i la portaveu del govern, Patrícia Plaja
Compareixença del conseller Jaume Giró i la portaveu del govern, Patrícia Plaja

Foto: Generalitat / Jordi Bedmar

Jaume Giró, el conseller d’Economia del govern català, ha reconegut aquest dimarts que no han aconseguit que cap entitat bancària avali el Fons Complementari de Riscos que ha creat la Generalitat de Catalunya per cobrir les fiances imposades pel Tribunal de Comptes, per un total de 5,4 milions d’euros, a 34 ex-alts càrrecs de la Generalitat per l’acció exterior del govern català durant el període 2011-2017.

Giró s’ha referit a la “por dels bancs” i al “soroll” com a factors adversos, i ha explicat que aquestes entitats “no han considerat oportú acceptar el nostre oferiment de formalitzar la garantia d’aquesta operació”, però que “persistirem en les diferents vies obertes”.

A més, el conseller ha descartat que l’Institut Català de Finances (ICF) proporcioni temporalment l’aval, una alternativa inicialment plantejada per si les entitats bancàries rebutjaven implicar-s’hi. Giró ha justificat aquesta decisió adduint ara que no volen posar “en perill” cap treballador públic. L’ICF, per tant, es limitarà a ser l’entitat pública que gestiona els 10 milions que la Generalitat ha destinat al Fons Complementari de Riscos.

A 24 hores perquè s’exhaureixi el termini marcat per dipositar els 5,4 milions, Giró ha manifestat que buscaran “altres entitats” i “una fórmula jurídica”, que assegura que serà sense riscos, per fer efectiu el fons i evitar eventuals embargaments de béns als ex-alts càrrecs de la Generalitat. El Periódico ha publicat que 31 dels 34 ex-alts càrrecs encausats pel Tribunal de Comptes s’han acollit al Fons Complementari de Riscos.

Paral·lelament, des de fora de la Generalitat, la Caixa de Solidaritat impulsada per l’independentisme ha recaptat un milió d’euros, segons informacions de les darreres hores. Per la seva part, el secretari general de JxCat i home clau en l’acord de formació de l’actual govern, Jordi Sànchez, ha demanat per carta darrerament als associats del partit que aportin diners per evitar embargaments.

En el vessant jurídic, el Consell de Garanties Estatutàries s’ha de pronunciar el 29 de juliol, a tot estirar, sobre si el decret del Fons Complementari de Riscos s’ajusta a la Constitució i l’Estatut d’Autonomia. El conseller Giró ha tornat a defensar aquest dimarts la “solvència jurídica” de la iniciativa.

(Visited 172 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

1 comentari a “Cap banc avala l”operació rescat’ dels encausats pel Tribunal de Comptes”

  1. Habeos pensado en acudir a la mafia rusa, tan extendida en la Costa Brava
    O a la mafia italiana, con infinidad de negocios de hostelería y heladerías, entre otros, en Catalunya
    NO COMMENT

    Respon

Feu un comentari