L’advocat de l’Estat creu que la causa del Tribunal de Comptes corre perill si emet l’informe sobre els avals

Rafael García Monteys va exercir d'acusació durant la fase d'instrucció i dubta si l'elaboració de l'escrit podria afectar el procediment

El Tribunal de Comptes
El Tribunal de Comptes

El Tribunal de Comptes

L’advocat de l’Estat, Rafael García Monteys, considera que elaborar l’informe sobre la legalitat dels avals de l’Institut Català de Finances als líders del procés per la causa del Tribunal de Comptes podria suposar “un risc de nul·litat” si “trenca l’equilibri de les parts”, ja que ell mateix va exercir d’acusació durant la fase d’instrucció del procediment.

La delegada instructora de la causa, Esperanza García, va demanar a García Monteys que emetés un escrit sobre l’aval -de 5,4 milions d’euros-, però l’advocat de l’Estat ha preferit consultar abans a l’Advocada General, Consuelo Castro, si convé o no realitzar l’informe.

Tal com ha publicat La Vanguardia, en la consulta García Monteys expressa que té “dubtes” sobre si és possible exercir la funció consultiva quan es tracta d’assumptes relacionats amb procediments en els quals l’Advocacia de l’Estat ha intervingut com a part. Sobretot tenint en compte, diu l’escrit, que el servei jurídic ha promogut l’actuació del Tribunal de Comptes per investigar si els líders del procés havien de fer front a responsabilitats comptables.

“La posició com a part en el procediment que dona lloc a la sol·licitud de l’informe podria afectar directament a la necessària objectivitat i imparcialitat que ha de regir la funció consultiva”, assenyala García Monteys en l’escrit.

L’advocat de l’Estat considera que l’emissió de l’informe podria afectar el paper que l’Advocacia ha tingut en el procediment, “condicionant la resta de la seva actuació” així com les actuacions prèvies, ja que “podria donar lloc a un supòsit de nul·litat d’actuacions”. Per aquests motius, davant el dubte sobre l’existència d’un possible conflicte d’interessos, García Monteys ha sol·licitat a la Direcció de l’Advocacia de l’Estat que resolgui la conveniència d’elaborar l’informe tan aviat com pugui.

(Visited 265 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari