Humanitzar les farmacèutiques

01Anava a escriure que s’ha de nacionalitzar les farmacèutiques però m’ha semblat que no era ben bé el que volia i vull dir. Que no pot ser que les empreses farmacèutiques determinin quantes vacunes i medicaments es produeixen, a quin preu i a qui es venen. Els que venim de la tradició d’esquerres contraposem nacionalitzar a privatitzar. Però si el terme nació ja fa temps que se’m queda petit, en el cas de la lluita contra la pandèmia de la Covid-19 encara se’m fa més evident. No cal nacionalitzar les farmacèutiques, no han de passar a mans dels governants d’una nació determinada sinó que ho han de fer a les de la Humanitat sencera. Cal humanitzar-les en el doble sentit de que s’han de posar al servei de la Humanitat i que no poden funcionar en base als interessos dels seus accionistes i gestors.

El company Enric González reflexiona sobre aquesta qüestió a la seva columna dominical d’El País i lamenta que els pobres no tinguin dret a la impaciència. Ens recorda que els països pobres estan acostumats a ser els últims de la llista quan es reparteixen els avenços en la qualitat de vida. I ja s’han fet a la idea que les vacunes els arribaran quan ja hagin garantit la immunització als països rics.

Que la salut dels ciutadans depengui dels interessos econòmics dels particulars que gestionen o es reparteixen els beneficis de les empreses que fabriquen medicaments m’ha semblat sempre un contrasentit. L’actitud d’algunes farmacèutiques, aquests dies, prioritzant la venda de les vacunes als països que les pagaven millor deixant desproveïts la resta no només és immoral i motiu de cabreig sinó que entenc que és delictiu. El “delicte contra la salut” està tipificat a molts codis penals. I cal aplicar-lo als comerciants de la salut que són avui per avui les empreses farmacèutiques.

S’ha acabat la broma! I que no ens vinguin amb la mentida que necessiten guanyar molts diners perquè la investigació és cara. Els governs i els organismes internacionals han bolcat molts diners perquè s’accelerés la investigació per obtenir vacunes contra la Covid-19. Els resultats estan sobre la taula i molts metges diuen que estan bocabadats en veure com s’han obtingut vacunes en un temps que abans semblava impossible. Que ha estat un miracle. El miracle ha estat que el món ric necessitava vacunar els seus ciutadans i la paciència no era una opció. Al Nord se li ha acabat la paciència. I el Sud té dret a la impaciència. Farmacèutiques privades, traieu les vostres mans brutes del nostre món!

Humanitzem-les!

La salut no pot ser el privilegi d’uns quants ni el negoci de ningú!

Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.