Reclamen una auditoria per la “pèssima gestió” de la Renda Garantida de Ciutadania per part de la Generalitat

Els impulsors de la ILP que va portar al Parlament l’exigència d’aquesta prestació constaten que només ha arribat a un 32% de la població que pateix privació material severa a Catalunya

GRAFCAT4691. BARCELONA, 18/11/2020.- El conseller de Trabajo, Chakir El Homrani, durante el pleno del Parlament que acoge una nueva sesión de control al gobierno de la Generalitat, tras los últimos ceses en el departamento de Trabajo, que han llevado a la oposición a exigir su dimisión. EFE/Quique Garcia

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, al Parlament

La Comissió Promotora de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) va registrar el passat dilluns 21 de gener una carta adreçada al president del Parlament i a tots els grups parlamentaris en la qual reclama que es faci una auditoria independent que analitzi la gestió que ha fet el Govern de la Generalitat d’aquesta prestació. Aquesta auditoria es demana perquè el col·lectiu que va impulsar la llei que regula la RGC i que va recollir més de 120.000 firmes ha constatat “la pèssima gestió” en la seva aplicació per part de la direcció general d’Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives del departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que dirigeix Chakir El Homrani.

El qualificatiu de “pèssima” referida a la gestió d’aquesta renda de ciutadania la basen els seus impulsors en què la taxa de cobertura de la població amb privació material severa que hi tindria dret és només del 32%. És a dir, que només reben la RGC una de cada tres persones que se n’haurien de beneficiar. Aquesta taxa no arriba, segons denuncien, ni al 10% entre la població en risc de pobresa. A més, consideren que la pandèmia ha agreujat la situació de pobresa i exclusió social a Catalunya, la qual cosa fa més urgent que mai una bona gestió de la RGC.

El departament d’El Homrani calcula que actualment hi ha uns 140.000 beneficiaris d’aquesta prestació. A partir del juny, els ciutadans poden demanar l’Ingrés Mínim Vital (IMV), una prestació aprovada pel govern espanyol. Aquest ingrés oscil·la entre els 461,50 euros i els 1.015 euros mensuals en funció de si el beneficiari és una sola persona o un grup familiar de fins a cinc membres o més. La Renda Garantida té uns llindars superiors. Oscil·la entre els 664 euros i els 1.028 euros i pot complementar l’IMV.

D’altra banda, l’Aliança de Marees i Moviments Socials, que inclou entitats com la Marea Blanca, la Coordinadora de Residències 5+1, l’Aliança contra la Pobresa Energètica, la Coordinadora d’assemblees de treballadors/es en atur de Catalunya, la Marea Pensionista de Catalunya-COESPE o la pròpia Comissió Promotora de la ILP de la Renda Garantida de Ciutadania, ha fet arribar una enquesta als partits que es presenten a les eleccions del 14 de febrer plantejant-los-hi les seves reivindicacions. Entre aquestes reivindicacions hi ha la realització de l’auditoria de la gestió de la RGC. També demanen que es revisin totes les resolucions denegatòries de la prestació, que s’actualitzi el seu càlcul a partir d’un Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) actualitzat i que es millorin alguns aspectes de la llei que la regula per facilitar-ne l’accés a moltes persones a les quals actualment se’ls denega.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

1 comentari a “Reclamen una auditoria per la “pèssima gestió” de la Renda Garantida de Ciutadania per part de la Generalitat”

Deixa un comentari

Notícies més llegides