Illa aposta per una Catalunya tolerant, sense bàndols, que deixi enrere una dècada perduda

El candidat socialista agreix el suport de Miquel Iceta de qui diu que pot “mirar a tothom als ulls”, en al•lusió a la frase habitual d'Oriol Junqueras on afirma el contrari

El candidat socialista a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, ha afirmat aquest diumenge que vol que Catalunya recuperi l’obertura, la tolerància i l’èxit, i ha admès que l’entristeix que “se’ns vegi dividits i distrets”.

En el primer acte de precampanya, a la seu socialista de Pallars, després que el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, li cedís el passat dimecres encapçalar la candidatura socialista, Illa s’ha preguntat “quan vam deixar de parlar-nos i d’escoltar-nos?”, “quan vam decidir crear un nosaltres i un ells?”, i ha lamentat que a Catalunya hi hagi una mena “d’exili interior dolorós, autoimposat” amb el qual ens condemnem entre uns i altres. “No hi ha res pitjor que sentir-te exiliat al teu propi país, i a Catalunya van començar el repartiment d’etiquetes per definir qui era poc català, molt català o el català de veritat. Fins i tot, algú es va atrevir a dir a alguns de nosaltres que no pertanyíem a aquesta Catalunya, que no teníem cabuda a la nostra terra”, ha afegit.

Illa ha defensat, en un discurs en català i castellà, una “Catalunya de diferents, però no excloents” i ha assenyalat que la meitat de Catalunya necessita l’altra meitat, encara que pensi i voti diferent. El també ministre de Sanitat ha recordat que a Catalunya “han anat apareixent les trinxeres i hem anat a parar a un carreró sense sortida”, on cada bàndol ha abraçat els seus ideals “impol·luts, intocables i innegociables”. Ha advertit que “el preu és una Catalunya estancada, amb una paràlisi política, econòmica i social” i ha reclamat “sortir de les còmodes trinxeres, arremangar-se i ser valent”. “S’ha confós la valentia amb la radicalitat i s’han atorgat medalles d’herois i valents als qui han defensat de manera més intransigent les idees més radicals i, per contra, s’ha assenyalat públicament de traïdor o traïdora aquells i aquelles que s’han atrevit a dir que és necessari que parlem entre catalans”, ha lamentat.

El candidat del PSC també ha aprofitat per agrair el suport a Miquel Iceta, de qui ha dit que ha aguantat el partit en els moments més difícils i que té la mirada neta: “Aquesta és la major dignitat per un polític i pots, Miquel, mirar a tothom als ulls”, en al·lusió a una frase que ha usat en diverses ocasions el president d’ERC, Oriol Junqueras, a més d’altres líders independentistes presos.

Illa ha subratllat que no demanarà “credencials a ningú” i ha reivindicat que se sent català, espanyol i europeu, però ha reclamat que Catalunya sigui un lloc on “no siguis identificat” i on no tinguis l’obligació de posicionar-te. En aquest sentit, ha emfatitzat que la pandèmia ha posat de manifest el perill que les emocions s’imposin sobre les raons, la necessitat de la coordinació en un món global i la importància de la solidaritat. També ha rebutjat els nacionalismes excloents perquè “és absurd desitjar una societat tancada en el segle XXI i no accepto l’egoisme perquè crec firmament en la solidaritat”.

El presidenciable del PSC ha dit que formarà un govern “progressista, solidari i dialogant” si guanya els comicis del 14-F i ha subratllat la importància de tenir un president socialista a “La Moncloa i un altre a la Generalitat”. De Pedro Sánchez, ha afirmat que “té un compromís inequívoc amb Catalunya” i que aquest es reflecteix també en els pressupostos estatals aprovats.

El dirigent socialista ha elogiat la tasca dels alcaldes i regidors socialistes: “Sé que heu viscut moments de molta tensió i hostilitat, però mai heu deixat de fer el que ha de fer un bon polític: perseguir el bé comú”. Així mateix, ha reivindicat el llegat dels expresidents Maragall i Montilla, la labor de feministes com Marta Marta o Dolors Renau i la llei de sanitat pública de l’exministre Ernest Lluch, a qui ha qualificat com el “millor ministre de Sanitat de la història”.

El presidenciable socialista ha acabat l’acte dient que “deixarem enrere aquesta dècada perduda, aquest viatge enlloc” i refermant el seu compromís per una Catalunya “sense bàndols ni blocs” després del 14 de febrer. “Entrarem en un canvi de rasant”, ha augurat.

(Visited 681 times, 1 visits today)

avui destaquem

5 comentaris a “Illa aposta per una Catalunya tolerant, sense bàndols, que deixi enrere una dècada perduda”

  1. Aquets d’esquerra tenen la pell mol fina i sembla que les veritats els ofenen .
    A erc desde que en Junqures es a preso
    I tenen cuatre arreplegats dirigin el partit i d’aqui a cuatre dies s’aliaran amb el psc/psoe no tene vergonya desitjo que els seus votans els pasin factura.

    Respon
  2. Després de les megamanis, de la consulta 2014, del referèndum 2017,… La gent no pot desidir?? I no tots els independentistes van a les megamanis. ….

    Respon

Feu un comentari