Un jutge de Sabadell processa set mossos per “indicis de desobediència greu” sobre l’1-O

L'instructor assenyala que els agents no van prendre cap mesura efectiva per impedir l'ús dels centres de votació

Cotxe dels Mossos
Cotxe dels Mossos

La investigació sobre set efectius dels Mossos d’Esquadra per com van actuar per impedir la celebració de l’1-O s’ha tancat amb el processament de tots ells al Jutjat d’Instrucció número 2 de Sabadell, el titular del qual aprecia l’existència d’“indicis de desobediència greu a l’autoritat judicial”.

El jutge instructor assenyala que els mossos investigats “s’haurien limitat a l’aixecament d’actes” sobre la situació de diversos centres de votació, indicant si estaven oberts o tancats i si hi havia persones a dins, “sense que es prengués cap mesura efectiva” per impedir-ne l’ús l’1 d’octubre del 2017.

En particular, indica que existeixen indicis que les pautes establertes pels Mossos per complir les ordres de la justícia van fracassar com a “conseqüència del mateix disseny i compliment del pla i de l’actitud d’omissió dels diferents membres del cos”. A més, troba que es va tractar d'”una simple façana de compliment” i que les pautes “no eren idònies per executar de forma eficaç” les instruccions del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

El set mossos, cinc comandaments i dos agents, es troben a un pas d’anar a judici per la seva actuació entre els dies 26 i 30 de setembre del 2017, quan es van convocar concentracions i actes davant de centres del Vallès amb l’aparent objectiu d'”impedir o obstaculitzar el tancament” d’aquestes instal·lacions i poder emprar-les com a punts de votació de l’1-O.

En canvi, el mateix jutge ha arxivat la investigació pel que fa al major Josep Lluís Trapero i la resta de la cúpula dels Mossos de fa tres anys, adduint que el termini per demanar noves diligències ja s’havia exhaurit quan va rebre la investigació que els afecta, procedent del jutjat de Cornellà de Llobregat. L’instructor, d’altra banda, reflecteix que la desobediència greu que atribueix indiciàriament als set mossos processats en aquest cas podria semblar quelcom “absurd o ilògic” després de l’absolució de Trapero, fa una setmanes, a l’Audiència Nacional.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides