El PP acceptaria la renovació del CGPJ si no s’indulta els presos del procés

Populars i socialistes negocien repartir-se al 50% els vocals

Pedro Sánchez i Pablo Casado
Pedro Sánchez i Pablo Casado

El Partit Popular (PP) es mostra obert a pactar amb el Partit Socialista (PSOE) una renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) si es queda fora de la negociació el soci de govern dels socialistes, Unidas Podemos, i els dirigents del procés presos com a culpables de sedició reben un indult abans de les eleccions catalanes del 14 de febrer, publica el diari El País citant fonts dels populars. Segons la mateixa informació, PSOE i PP estudien repartir-se els vint vocals del CGPJ -dotze jutges i vuit juristes-, de manera que els correspondrien deu a cadascun i no hi intervindrien altres partits, però els detalls del pacte no s’han tancat.

El PP, els vots del qual són indispensables per formar la majoria necessària per renovar el CGPJ, el qual té la cúpula caducada des de fa dos anys, estaria disposat a pactar després del 14-F, a tot estirar, però sempre que els presos del procés no rebin l’indult, fet que dinamitaria la negociació, segons fonts del PP citades per El País.

La mateixa informació afegeix que resten pendents de definir noms dels jutges, així com la presidència de l’òrgan, però que la renovació està tan ben encarrilada que es podria enllestir aquest mes de desembre, per bé que és més probable que això succeeixi l’any vinent i, comptant que el gener hi ha vacances al Congrés, que se segelli durant el febrer. El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i conseller madrileny de Justícia i el responsable del mateix àrea al PP, Enrique López, han pilotat les converses.

És clau en la resolució de la negociació el fet de trobat el moment polític adient per al líder del PP, Pablo Casado, després del xoc amb el PSOE per l’aprovació dels pressupostos amb els vots a favot d’un partit com EH Bildu, així com la capacitat d’Unidas Podemos per oposar-s’hi. El soci de govern del PSOE insisteix perquè es tiri endavant amb una reforma que permetria renovar el CGPJ amb una majoria absoluta, i no per tres cinquenes parts dels vots, de manera que el PP deixaria de ser indispensable.

La paciència d’Asens
El president del grup d’Unidas Podemos al Congrés, Jaume Asens, ha assegurat en declaracions a Els Matins de TV3 aquest dimecres que des del sector socialista del govern espanyol li han negat que hi hagués cap pacte o converses amb el PP sobre els noms futurs del CGPJ. A més, Asens s’ha mostrat preocupat sobre la posició del PSOE amb relació a la reforma del delicte de sedició i la concessió d’indults als presos del procés, i ha reconegut que en alguns moments ha arribat a perdre la paciència perquè “ha passat un any i encara no tenim resposta”.

(Visited 62 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari