Oriol Soler, sobre la independència contra el 50%: “Em sembla una estafa”

"Ens hauria de caure la cara de vergonya", diu l'ideòleg processista sobre el fet que TV3 no emeti per a "la meitat de la societat catalana"

Oriol Soler
Oriol Soler

L’empresari Oriol Soler, un dels integrants del denominat estat major del procés, s’ha mostrat molt crític en una entrevista concedida a Vilaweb amb el tracte que ha donat l’independentisme a “la meitat de la societat catalana” que no és independentista. De fet, Soler considera que “aquest és el gran elefant” i que, en comparació amb aquest tema, el de la disposició a l’ús de “la violència” que l’independentisme atribueix a l’Estat, “em sembla infantil” i un tema “menor”.

“El debat ha de ser com pot ser que acceptéssim de fer la independència amb el 50% del país en contra. Com pot ser que hàgim renunciat a parlar amb els no independentistes? Per mi la qüestió del 50% és obligatori. No vull la independència si no som molts més. Em sembla una estafa”, ha respost en clau autocrítica Soler abans d’afegir que ell no té “gens de pressa”. No obstant això, ha defensat que el 9-N, Junts pel Sí i l’1-O van funcionar.

Per a l’empresari, que va organitzar la campanya electoral de Junts pel Sí, el “gran elefant és que no hem tingut en consideració la meitat de la societat catalana” i “que TV3 no emeti per a aquesta gent“, fet pel qual troba que “ens hauria de caure la cara de vergonya“.

En la mateixa entrevista, Soler s’ha mostrat disposat a parlar del Tsunami Democràtic, però no ha reconegut ni ha negat que fos impulsor de la iniciativa, per bé que l’ha defensat: “I no és terrorisme encara que ho digui Marlaska. El Tsunami és una cosa supernormal. Ens van fotre tots els líders a la presó per quatre manifestacions. Per tant, és normal que una altra vegada mirem que no passi. I ho vam fer de manera normal i pacífica. No ens podem posar sota la taula a la mínima de canvi”.

Soler, així mateix, s’ha mostrat crític amb determinades posicions editorials crítiques del diari Ara, del qual és fundador, envers l’independentisme: “És normal que la gent s’hagi donat de baixa perquè la gent se’n sent part. Si tu l’ataques des de fora, grinyola”. Però també ha retret a aquest mitjà una manca d’ambició: “L’Ara han de ser 100.000 subscriptors. Han de pensar en gran. Amb 30.000 no es pot. Òmnium té 180.000 subscriptors perquè pensen en gran. Ambició. Pel catalanisme sempre ha estat una prioritat”.

De fet, ha advocat per una concentració de la propietat no només dels mitjans digitals, sinó també de les productores audiovisuals, mitjançant fusions, i de no atorgar subvencions a tots els projectes. “En indústria audiovisual hi ha 400 productores a Catalunya. Per la mateixa raó que hi ha 25 webs. Per què Dinamarca té Borgen i nosaltres no, si el danès és molt menys parlat que el català? Perquè nosaltres ho repartim entre 400. No donar subvencions a 400 productores i 25 webs és conflictiu. Ho sé, però cal centrar-se en grans projectes que canviïn l’ambició de tot. La idea de Tresserras: Barcelona ha de ser el Hollywood d’Europa, és molt bona. Però ja no ho diu ningú”, ha argumentat.

Soler, que atribueix a les indústries culturals un paper fonamental en el camí cap a independència, ha indicat també Catalunya n’ha de tenir “que facturin més de dos-cents milions” i que Mediapro no compleix el perfil perquè “no té com a vocació servir la cultura catalana com Prisa la hispànica. O Random House la cultura anglesa”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

1 comentari a “Oriol Soler, sobre la independència contra el 50%: “Em sembla una estafa””

  1. L’estafa és voler amagar que fins a la meitat del segle passat el 85% de la població parlava català a Catalunya i que ara tots hem de parlar la llengua dels que varen emigrar cap aquí.

    Respon

Deixa un comentari

Notícies més llegides