La Sindicatura de Comptes xifra en 5.000 milions el sobrecost de l’L9

L'informe de l'òrgan reflecteix irregularitats com l'adjudicació a una UTE on participava Joan Lluís Quer, expresident d'Infraestructures de la Generalitat imputat en el cas del 3%

Joan Lluís Quer
Joan Lluís Quer

La línia 9 del metro de Barcelona va acumular durant els primers 14 anys de construcció un sobrecost de 5.000 milions d’euros que va enfilar l’import final l’any 2016 fins als 6.914,47 milions d’euros, un 251,5% més que els 1.967,46 milions previstos inicialment, segons la Sindicatura de Comptes de Catalunya.

Un informe d’aquest òrgan fiscalitzador conclou que, entre el 2002 i el 2016, es van adjudicar 1.093 contractes valorats en 13.102,80 milions d’euros corresponents a aquesta obra, entre els quals ha detectat irregularitats. Per exemple, reflecteix que d’alguns expedients adjudicats no consten justificacions de les puntuacions donades pels licitadors i, en altres casos, justificacions inconcretes.

En particular, l’informe destaca la contractació de l’assistència tècnica per a l’enginyeria d’integració dels sistemes i infraestructures de la línia, una adjudicació del 2011 rebuda per una unió temporal d’empreses (UTE) on participava una societat que tenia com a administrador Joan Lluís Quer, llavors president d’Infraestructures.cat, l’empresa pública d’infraestructures de la Generalitat, el qual va ser investigat per adjudicacions irregulars en el cas de l’Agència Catalana de l’Aigua i també en el cas del 3%. La Sindicatura considera que aquesta contractació pot haver transgredit la llei de contractes del sector públic.

A més, l’informe assenyala l’existència d’un “fraccionament indegut” de contractes en una desena d’expedients adjudicats entre el 2009 i el 2010, així com de modificacions d’aspectes essencials de contractes i d’una manca d’acreditació raonada de l’interès públic en algun cas.

L’any de finalització de l’L9 previst inicialment era el 2007, però encara no s’ha enllestit.

(Visited 246 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari