El Síndic avala ajornar les eleccions

Demana que experts independents avaluïn si el 14-F és viable i suggereix votar en dos dies i usar una "urna mòbil"

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha plantejat aquest dilluns que una comissió d’experts independents dictamini si es donen les condicions perquè les eleccions al Parlament es puguin celebrar el 14-F. Ribó no descarta que els comicis s’hagin d’ajornar, si arribat el 14 de febrer hi hagués una situació epidemiològica a conseqüència de la covid-19 que “dificultés” el dret a vot d’una part de la població.

El Síndic reclama “un acord de país” que inclouria el compromís per part de totes les formacions polítiques i del Govern de garantir una campanya formativa i informativa per explicar a la ciutadania tots els detalls dels comicis. Aquest acord inclou la comissió d’experts que haurien de decidir si es poden fer o no els comicis del 14-F.

El Síndic ha demanat a totes les forces polítiques que explorin si es podria fer una llei electoral pròpia parcial a Catalunya per poder regir tot el procés electoral. Segons apunta, hi hauria temps si es tramités en lectura única i s’hi comencés a treballar “aquesta mateixa setmana”.

Aquesta nova norma permetria regular aspectes com allargar la jornada de vot, que permetria descongestionar els centres de votació, o ampliar el nombre de persones suplents a la mesa.

També es podria interpretar de manera extensiva la LOREG per ajustar els tempos per demanar el vot per correu fins al dia abans de la votació, de manera que persones contagiades tindrien més temps per sol·licitar-lo, així com introduir la possibilitat d’una “urna mòbil” perquè els aïllats pugui votar des de casa.

Ribó ha remarcat que l’opció “ideal” és el vot electrònic, però ha lamentat que ara no hi ha “ni la cultura ni el temps suficient per establir-lo”.

(Visited 102 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari