Demanen investigar el CIE de Barcelona per un tracte humiliant als interns contagiats de covid

ONGs demanen tancar els centres perquè no disposen de les condicions adequades per tractar la pandèmia
CIE BCN

Les entitats de defensa dels drets humans Irídia, Migra Studium, Tanquem els CIE i SOS Racisme Catalunya han presentat una queixa formal als jutjats de control del Centre d'Internament d'Estrangers, CIE, de Barcelona, per denunciar les condicions en què persones contagiades de covid-19 han hagut de passar la quarantena. Josetxo Ordóñez, portaveu de la Fundació Migra Studium, afirma que els interns han relatat que "les cel·les d'aïllament no tenien mobiliari i que dormien i menjaven a terra, sense tenir tampoc accés a un lavabo; hi ha una mancança clara de condicions sanitàries i d'infraestructures". Unes condicions que les entitats de defensa dels drets humans consideren degradants i humiliants pels interns. Per aquesta raó han presentat una queixa formal i demanen al departament de Justícia, el Ministeri de l'Interior i el Defensor del Poble que obrin investigacions pels fets denunciats.

L'escrit de queixa, redactat pels advocats d'Iridia i Migra Studium, demana que es pugui traslladar els interns contagiats a llocs adequats, com hotels sanitaris o altres centres. Des de les associacions per defensa dels drets humans es referma la idea que cal tancar les centres d'internament davant la situació actual de pandèmia, tal com ja s'ha fet a altres ciutats com Les Palmes de Gran Canària, perquè no són els dispositius adequats per actuar davant d'una onada de contagis.

Les entitats també denuncien l'opacitat del centre que ha suspès les visites familiars i d'advocats, com assegura Josetxo Ordoñez: "No pot entrar ningú, ni famílies, ni ONGs. Un advocat que no estigui expressament nomenat per escrit i comunicat al director tampoc no pot entrar. Ens han barrat el pas, i no ens han dit per què".

Ordoñez, que critica l'eficàcia i la utilitat pràctica dels CIES qualificant-la "d'irrisòria", afirma que la reobertura d'aquests criticats centres té molt a veure amb una maniobra cosmètica: "Davant l'allau de pasteres a Canàries i el Llevant, hi ha un esforç per reactivar els CIES per fer una falsa sensació de control i repressió de la immigració irregular".

El CIE de Barcelona es va reobrir, el passat d'octubre, per acollir 81 persones procedents d'Algèria que havien arribat en pastera a les Illes Balears.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.