La pista dels diners de Waterloo passa per la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes

El jutge sospita de l’ús dels 1,3 milions d’euros que va rebre el 2017 del Consell Català de l’Esport i detecta pagaments al comptable de Puigdemont i a Vendrell
Xavier Vinyals demanant signatures per l'autodeterminació de Catalunya, el 2014
Xavier Vinyals demanant signatures per l'autodeterminació de Catalunya, el 2014

El jutge Joaquín Aguirre creu que les subvencions que ha rebut la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes per part del Consell Català de l’Esport (CCE) han servit per finançar activitats i despeses ocasionades a Brussel·les i Waterloo per l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, i membres del seu equip. La partida que li ha generat més sospites són els 1,315 milions d’euros que va ingressar com a subvenció aquesta plataforma en l’exercici corresponent a l’any 2017. A la seva interlocutòria per autoritzar els registres de domicilis i despatxos de les persones investigades en aquest cas detalla una factura pagada per la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes a Jaume Cabaní, comptable de l’entramat associatiu creat per Puigdemont per recaptar diners des de Brussel·les.

A la interlocutòria d’Aguirre es diu textualment que “Jaume Cabaní Massip va emetre una factura a Plataforma, pagada amb fons públics”.  Els diners que va rebre Cabaní formen part dels 828.093,53 euros que la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes va repartir entre diferents persones i proveïdors vinculats a la celebració del Fòrum Crans Montana, una cimera de dirigents polítics i empresarials de segon nivell creada el 1986 a Suïssa. Puigdemont va participar a les cimeres d’aquest fòrum, els anys 2017, 2018 i 2019; és a dir, abans i després de la seva fugida a Brussel·les.

Els diners entregats a Cabaní per la plataforma representen, pel jutge, “de dubtosa efectivitat”. Escriu: “existeixen pagaments amb fons públics a proveïdors de serveis relacionats amb aquest Fòrum Crans Montana (es refereix al celebrat el 2017), que va originar una despesa de dubtosa efectivitat i realitat, com és el cas de Jaume Cabaní i les emeses per (Xavier) Vendrell a través de Fòrum. De la factura de Cabaní s’han conegut les relacions de Jaume Cabaní amb CATGLOBAL ASBL, associació de Carles Puigdemont a Bèlgica i per la traçabilitat d’aquesta i d’altres dades obtingudes, això podria constituir un blanqueig de capitals”.

Cabaní va ser el primer administrador de CATGLOBAL ASBL i és titular de, com a mínim, onze comptes bancaris, dels quals tres són a Bèlgica i dos a Alemanya. Viu a Brussel·les. Puigdemont li ha encarregat que prepari una alternativa de finançament de la Catalunya independent en base a criptomonedes i sembla que ha cedit a d'altres persones la seva representació a les entitats que recapten diners per l’aparell burocràtic de Puigdemont i els altres polítics fugits.

Pel que fa a la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes, el seu president Xavier Vinyals és una de les persones investigades en l’operació dirigida pel jutge Aguirre. Vinyals és, també, vicepresident i tresorer del Comitè Olímpic Català. El portal de la plataforma –seleccions.cat- ha estat pràcticament inactiu els darrers mesos. El passat dia 28 hi va aparèixer, però, un breu comunicat oficial que deia “denunciem la detenció del President de l’entitat així com totes les altres detencions d’avui i l’escorcoll que s’està fent a la nostra seu. Ens castiguen per ser qui som i per res més. La repressió contra qui volen i quan volen només l’aturarem quan ens plantem definitivament”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides