La paga extraordinària no atura les queixes dels sanitaris

Metges, infermeres, sindicats i entitats de defensa de la salut pública exigeixen un canvi de model i que es reverteixin les retallades fetes pel govern d’Artur Mas
Protesta de sanitaris en defensa de la salut pública
Protesta de sanitaris en defensa de la salut pública

La paga extraordinària que ingressarà el Departament de Salut als sanitaris del sector públic per la seva feina durant els moments més durs de la pandèmia de la Covid-19 no ha aturat les queixes i reivindicacions del sector. A l’inrevés, mai no s’havia produït una coincidència tan àmplia entre els diferents col·lectius implicats en l’atenció sanitària. Metges, infermeres, gestors d’hospitals i associacions ciutadanes de defensa de la salut publica han emès comunicats i anunciat mobilitzacions exigint un canvi de model i que es reverteixin les retallades aplicades pel govern d’Artur Mas i el seu conseller de Salut, Boi Ruiz.

És molt significatiu de la nova situació creada que Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona i exdiputat de Convergència Democràtica al Parlament de Catalunya, sigui una de les veus que protagonitzen aquesta revolta contra la gestió de la sanitat. Padrós va presentar, aquest dijous 11 de juny, un manifest firmat pel col·legi que presideix, pel Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya i per la Societat Catalana de Gestió Sanitària, on s'exigeixen "reformes urgents" del sistema i s'amenaça amb una "rebel·lió de bates blanques", si no es fa cas de les seves exigències, que inclouen millores salarials i laborals dels treballadors de la salut, reformes dels equipaments hospitalaris i una revalorització del paper dels serveis d’atenció primària.

El potent sindicat Metges de Catalunya veu amb bons ulls la paga anunciada per la consellera de Salut, Alba Vergés, i la considera un primer senyal de la voluntat del govern “per millorar les pèssimes condicions salarials dels facultatius i revertir les retallades que s’arrosseguen des de 2010” pero tem que sigui "un fet aïllat". Sanitàries en lluita l’ha titllat de "pagueta ridícula i classista", perquè oscil·la entre 350 i 1.350 euros en funció de la categoria laboral dels qui la rebran i insisteix que “els treballadors de la sanitat considerem prioritari lluitar per la sanitat pública i universal i recuperar els salaris que van retallar fa deu anys”.

El Fòrum Català d’Atenció Primària (FOCAP) afirma que “les professionals no volem cap paga extra, volem treballar en condicions dignes, amb contractes estables, amb personal suficient, en centres capaços ben dotats. Ara, si volen premiar l’esforç, que no ens separi per estaments. Totes ens hem exposat, entre totes ens n’hem sortit”. En termes similars s’ha manifestat la Marea Blanca de Catalunya i el sindicats UGT, Comissions Obreres i CATAC. “No volem compensacions. Volem el que ens deuen”, reclama aquest sindicat, que des de fa mesos convoca concentracions setmanals davant els hospitals perquè Salut retorni als treballadors sanitaris el 5% del salari que els va ser retirat arran de les retallades. UGT ha convocat concentracions contra "el classisme" de la paga davant els centres de treball el proper dilluns. La paga de Vergés no només no ha aturat la queixa dels sanitaris sinó que, en alguns casos, l'ha fomentat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides