Canadell culpa la Moncloa i Chacón, a Nissan

La consellera d'Empresa acusa la multinacional d'haver-los enganyat i anuncia que el govern pressionarà "al màxim"
Àngels Chacón, parlant amb empleats de Nissan que protestaven a la p
Àngels Chacón, parlant amb empleats de Nissan que protestaven a la plaça de Sant Jaume

El govern de la Generalitat, per boca del vicepresident Pere Aragonès i la consellera d'Empresa, Àngels Chacón, ha considerat aquest divendres que serà difícil revertir la decisió de Nissan de tancar els seus centres de treball de la Zona Franca de Barcelona, Sant Andreu de la Barca i Montcada i Reixac, però Chacón assegura que pressionaran "al màxim" i Aragonès, que "hi ha partit" i que lluitaran "fins a l'últim minut".

Chacón ha culpat la multinacional japonesa de la decisió, que deixa al carrer 3.200 treballadors i causa la pèrdua de 20.000 llocs de treball indirectes. La consellera, de fet, ha afirmat a Catalunya Ràdio que "ens han enganyat". "Un cop presentat el pla de competitivitat, no vam rebre cap mena de feedback, i aquest ja va ser un indici preocupant", ha explicat.

Aquesta acusació es produeix després que el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, hagi assenyalat un altre culpable publicant a Twitter el que ha presentat com un intercanvi de missatges de Whatsapp amb un exdirectiu de Nissan, en el qual es retreu al govern espanyol una manca d'implicació. Canadell atribueix una part de la responsabilitat a l'anterior president socialista espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, a qui retreu el fet de no haver apostat l'any 2006 per ubicar una nova planta a la Conca d'Òdena, en comptes de dirigir la inversió a Àvila.

"Nissan no ha invertit a Catalunya perquè, quan estava disposada a fer-ho, el govern espanyol no hi va apostar", ha declarat Canadell a l'ACN aquest dijous.

Torra i Puigdemont
Les reaccions dels dos darrers presidents de la Generalitat també han divergit. Mentre que Quim Torra ha apel·lat a "la unitat i responsabilitat de les administracions", i ha considerat que no és definitiu l'anunci de Nissan, el seu antecessor, Carles Puigdemont, ha acusat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, d'haver-se vantat públicament d'haver salvat els llocs de treball i de no haver-hi treballat prou: "Sembla evident que l'interès que va posar a combatre l'1 d'octubre no el va posar a salvar Nissan".

El Ministeri d'Indústria i la Generalitat van elaborar el març un pla de viabilitat per salvar l'activitat i els llocs de treball de la segona empresa automobilística de Catalunya, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i el Consorci de la Zona Franca. Després que Nissan hagi confirmat la decisió de marxar de Barcelona, Indústria ha anunciat que convocarà els promotors del pla i els sindicats per estudiar la situació, i que ha proposat a la companyia la creació d'un grup de treball per cercar alternatives.

 

(Visited 80 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari