Famílies amb dependents intel·lectuals denuncien que la Generalitat no els té en compte

Exigeixen un pla per garantir els seus drets en el desconfinament i demanen que la seva incorporació a escoles, serveis socials i assistencials sigui prioritària
Centre de discapacitats intel·lectuals

La desescalada de les mesures de l'estat d'alarma pel coronavirus que ens permetrà arribar a la nova normalitat està deixant enrere els discapacitats intel·lectuals i les seves famílies, segons afirmen des de l'Associació Empresarial d'Economia Social (Dincat). Aquestes famílies denuncien que no hi ha cap pla específic, clar i eficient, que pugui donar garanties pel desconfinament de les persones amb discapacitat i demanen que la seva incorporació a escoles, serveis socials i assistencials sigui prioritària, sense esperar a una tercera fase tal com està plantejada en aquests moments.

El representant del Consell de Participació de Famílies de Dincat, Jordi Durà, explica que "en molts casos el confinament està produint un deteriorament d'aquestes persones. Si volem una societat igualitària i inclusiva cal prioritzar les seves necessitats". Des de Dincat es reclama al govern de la Generalitat que rectifiqui i que doni prioritat a la desescalada d'aquest col·lectiu per davant de, per exemple, els locals d'oci, i amb plenes garanties de protecció sanitària. L'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, alerta que les persones amb discapacitat són més vulnerables davant un possible contagi del coronavirus.

D'altra banda, aquestes persones necessiten una atenció especial i els seus familiars no els poden deixar sols per anar a treballar, per això reclamen des de Dincat "un permís laboral retribuït per poder continuar cuidant els seus familiars sense perdre el sou fins que es puguin reincorporar a l'escola, el centre ocupacional o el centre especial de treball", segons explica Jordi Durà.

A banda d'haver de tenir-ne cura, una persona amb discapacitat intel·lectual té un seguit de necessitats afegides que suposen un cost econòmic important per a les seves famílies, per aquesta raó des de Dincat es demana al govern català que s'agilitzi el tema de l'ingrés mínim vital, o prestacions similars, que sigui compatible amb l'ocupació, sobretot per a famílies amb nivells de renda baixos.

Dincat també reclama espais adequats per atendre les persones amb discapacitat, que en molts casos no comprenen ni l'aïllament ni el confinament, espais més oberts i amb la presència de familiars així com protocols d'acompanyament emocional i psicològic després del confinament per a les famílies de persones amb discapacitat intel·lectual.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides