La Generalitat prescindeix de 300 treballadors forestals en plena campanya d’incendis

El departament d’Interior confia que els ciutadans utilitzaran els seus telèfons mòbils per avisar dels focs que vegin
Bombers lluitant contra un incendi forestal
Bombers lluitant contra un incendi forestal

El govern de la Generalitat va aprovar, el passat 14 d’abril, un acord pel qual prescindeix de 100 guaites i 200 ajudants d’ofici forestal. Aquesta decisió s’ha adoptat en plena campanya d’incendis i ha estat qualificada pel comitè intercentres d’Interior del sindicat UGT de'"irresponsable". Els guaites són els professionals encarregats durant l’estiu de controlar des de torres molt altes si es produeixen focs o es veuen columnes de fum al territori i d’avisar els Bombers de la Generalitat de qualsevol incidència que pugui derivar en incendi forestal.

Un dels arguments que recull l’esmentat acord de govern és que els guaites ja no fan falta en la campanya d’incendis forestals d’enguany perquè, com que els ciutadans tenen telèfons mòbils, seran ells els que avisin dels incendis. UGT considera que “donar la responsabilitat de comunicar l’inici d’un incendi a qualsevol ciutadà que tingui un mòbil i que estigui a prop del possible incendi forestal, necessita ineludiblement de dues circumstàncies: que efectivament estigui a prop de la massa forestal i també que tingui mòbil i cobertura, cosa que és fàcil en una ciutat però no ho és tant enmig de la muntanya”.

A més, el sindicat denuncia que “si tenim autèntics professionals que saben en cada moment què és amb certesa el que està passant i què hi ha darrera de qualsevol columna de foc, no resulta molt responsable deixar això en mans de la bona voluntat del qualsevol ciutadà. Aquesta mesura és equiparable a prescindir de les policies locals perquè qualsevol ciutadà pot fer fotos d’una infracció”.

Pel que fa als ajudants d’ofici, aquest any només se’n contractarà 372, prop de 200 menys que en la campanya forestal anterior. La seva funció és donar suport al cos de Bombers. El sindicat critica també que s’hagin modificat les funcions dels Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF) que des de l’1 de maig han assumit funcions d’intervenció en incendis forestals que no tenien fins ara sense que se’ls hagi fet cap curs sobre aquestes noves activitats i que tampoc se’ls ha facilitat cap informe de prevenció de riscos ni cap mesura de seguretat extra per protegir-los.

L’acord del govern afirma que els incendis actuals tenen “comportaments nous sovint extrems” i UGT considera que “és difícil d’entendre que uns focs amb comportaments extrems tinguin com a resposta deixar a l’atur 300 professionals” que lluiten contra ells.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.