Borrasca Gloria: Debat sobre si s’han desembassat tard i poc els pantans

L'ACA diu que van ser prudents per les previsions incertes i per a no arriscar el subministrament d'aigua
Desembassament del pantà de Susqueda

Després de la tempesta del Gloria, una de les més devastadores que es recorden, ara toca desenrunar i arreglar els múltiples desperfectes. També ha arribat el moment de valorar si la reacció va ser la més adequada. De moment, un dels primers debats que s'ha posat sobre la taula és el de la gestió que es va fer dels pantans. El debat va sobre si es van desembassar tard i no en quantitat adequada els pantans protagonistes de la tragèdia.

Així, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va optar per no alliberar aigua dels pantans de Sau i Susqueda fins que ja havia començat el temporal perquè va considerar que les previsions de què disposava fins al moment eren "molt incertes".

En una entrevista a RAC1, el director de l'Àrea d'Abastament, Jordi Molist, assegura que van ser prudents per evitar comprometre el subministrament d'aigua potable a la població.

Molist argumenta que abans del temporal hi havia un marge molt important per retenir aigua perquè els embassaments estaven a dos terços de la seva capacitat. A més, adverteix que si s'haguessin obert les comportes i no s'haguessin complert les previsions meteorològiques, ens hauríem trobat en un escenari de falta d'aigua i s'haurien hagut de decretar mesures de restricció per sequera.

Des de l'ACA es continuen controlant els desbordaments, però expliquen que els cabals estan disminuint i que la punta d'aigua ja ha arribat al mar. El següent pas serà buidar els embassaments per recuperar el resguard de seguretat, però s'esperarà que els rius s'hagin desaiguat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides