La projectada construcció d’un nou aeroport a Andorra és un disbarat tècnic i econòmic

Els estudis encarregats ubiquen aquesta futura infraestructura a la zona de Grau Roig
L’aeroport de la Seu d’Urgell necessita el GPS per ser operatiu.
L’aeroport de la Seu d’Urgell necessita el GPS per ser operatiu.

Els empresaris andorrans estan angoixats. El model de prosperitat de les últimes dècades –basat en l’evasió fiscal, el comerç amb baixa càrrega impositiva i el contraban– s’està degradant i exhaurint.

El turisme, que aporta uns vuit milions de visitants anuals, no és suficient per mantenir el nivell de renda dels 75.000 habitants que viuen a les valls de la Valira. L’apertura econòmica endegada pel govern, amb la finalitat d’atreure inversions estrangeres, no ha donat els resultats esperats, entre altres raons, per la indefinició de les relacions del país amb la Unió Europea, immerses en una inacabable negociació.

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) d’Andorra considera que la clau per donar un nou impuls al país són les infraestructures de comunicacions. Des de fa anys, es parla de la necessitat de construir un heliport, un túnel per enllaçar amb la xarxa ferroviària francesa, un tren lleuger per comunicar amb l’aeroport de la Seu… Projectes i més projectes que han quedat en no res. L’última aposta de la CCIS és la implantació d’un nou aeroport al bell mig de les muntanyes del Coprincipat.

Amb aquest objectiu, s’han encarregat dos estudis preliminars a les consultores Navblue i CGX. Segons aquests informes, el nou aeroport d’Andorra hauria de tenir, com a mínim, una pista de dos quilòmetres, per permetre l’arribada d’avions com l’A320 o el B-737. 

El problema és que la complicada orografia del país dificulta enormement la construcció d’una instal·lació d’aquestes característiques. La zona que més s’hi adiria és, segons els tècnics, la de Grau Roig, a 2.000 metres d’altitud.

Però tot seguit han sorgit les crítiques a la proposta formulada per la CCIS. Des del Col·lectiu Moretó s’assenyala, sense embuts, que la construcció del futur aeroport a Grau Roig és un disbarat: per les complicades maniobres d’aterratge que haurien de fer els pilots, per les adverses condicions meteorològiques de la zona, per la presència de glaç a l’hivern, pel desnivell de la pista…

 LLEGEIX L'ARTICLE COMPLET A L'EDICIÓ EN PAPER D'EL TRIANGLE D'AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides