El conseller Buch contracta helicòpters a una empresa vinculada al cas Pujol

El preu del lloguer és gairebé igual al de comprar un aparell nou de trinca
Jaume Buch

La contractació d’helicòpters per fer les tasques de vigilància aèria del trànsit a Catalunya és un dossier  que crema a les mans del conseller  d’Interior, Miquel Buch. L’Oficina Antifrau (OAC) i l’Audiència Nacional han investigat el presumpte tracte de favor que, durant anys, ha rebut l’empresa Cat Helicòpters SL, que s’emportava sistemàticament els contractes del Servei Català de Trànsit (SCT): es va descobrir que el funcionari encarregat de fer els plecs de bases dels concursos cobrava 4.150 euros mensuals de sotamà d’aquesta empresa perquè els guanyés sempre.

A més, un dels socis de Cat Helicòpters SL, Jorge Barrigón, està imputat pel jutge José de la Mata –que porta el sumari del cas Pujol– acusat d’ajudar a blanquejar 900.000 euros a Josep Pujol Ferrusola a través d’un préstec fictici instrumentat a Andorra. També se sospita que el tercer fill de l’expresident de la Generalitat va fer gestions per afavorir aquesta empresa d’helicòpters.

Cat Helicòpters SL va presentar concurs de creditors i va entrar en fase de liquidació. Però les seves activitats i el seu fons de comerç els ha reprès la companyia Audax Helicòpters SA, de la qual és administrador Francisco Javier Elías, un empresari que té una important presència en el negoci de l’energia eòlica.

3,8 MILIONS D’EUROS, MÉS IVA

El DOGC del passat dia 7 va publicar l’adjudicació de l’SCT, organisme dependent de la conselleria d’Interior a l’empresa Audax Helicòpters SA del contracte de lloguer d’“un helicòpter biturbina amb sistema de captació, gravació i transmissió d’imatges per al desenvolupament de les missions del Servei Català de Trànsit”. El preu d’aquest contracte, segons l’anunci que signa el director de l’SCT, Juli Gendrau –l’exalcalde convergent de Berga– és de 3,8 milions d’euros més IVA (cal assenyalar que aquest és el preu aproximat que té un helicòpter d’aquestes característiques, comprat nou de trinca!).

Però Audax Helicòpters SA no només utilitza les mateixes instal·lacions que tenia Cat Helicòpters SL al moll adossat del port de Barcelona. La persona que signa aquest contracte amb l’SCT en nom d’Audax Helicòpters SA, segons la documentació a la qual ha tingut accés EL TRIANGLE, és Estelle Celayeta, la parella de Jorge Barrigón, que ja havia ocupat amb anterioritat càrrecs de responsabilitat societària a Cat Helicòpters SL.

A més, hi ha una flagrant diferència entre el preu de l’adjudicació a Audax Helicòpters SA que figura en el DOGC (3,8 milions d’euros més IVA) i el que consta en el contracte signat per Juli Gendrau: 1,9 milions d’euros més IVA, corresponent a una part de l’any 2018 i a tot l’any 2019.

El 26 de juliol de l’any 2017 es va fer una primera adjudicació del contracte de l’SCT a Audax Helicòpters SA, per un preu de 3,8 milions d’euros més IVA, que va ser anul·lada pel Tribunal Català de Contractes del Sector Públic en detectar-hi greus irregularitats. Malgrat tot, el 27 d’abril de l’any passat, aquest organisme dependent del departament d’Interior va tornar a donar el contracte a l’empresa que administra Francisco Javier Elías, que es va signar, finalment, el passat 16 de novembre i que ara ha publicat el DOGC.

ELS PUJOL ANAVEN VOLANT A ANDORRA

Segons ha explicat Vicky Álvarez, perquè ho va veure amb els seus propis ulls, Jordi Pujol Ferrusola baixava bosses carregades amb bitllets d’Andorra cap a Espanya utilitzant la flota de cotxassos que tenia. Però, com pujava prèviament els diners que rapinyava a Barcelona cap a Andorra? Segons ha declarat davant l’Audiència Nacional l’empresari andorrà Toni Rebés, soci de Cat Helicòpters SL, els membres del clan Pujol van utilitzar en nombrosíssimes ocasions, durant anys, els serveis d’aquesta companyia per volar des de Barcelona a Andorra. Per eludir els controls duaners, l’helicòpter aterrava al poblet de Civís, a tocar de la frontera amb Andorra, i les bosses de bitllets eren traslladades en cotxe fins a la Banca Reig (Andbank), el seu banc de confiança fins a l’any 2010.

QUERELLA CRIMINAL

El jutjat n. 9 de Barcelona –el mateix que va investigar el cas de les ITV, que ha acabat amb la condemna d’Oriol Pujol– està instruint una querella criminal presentada per l’empresari andorrà Toni Rebés i tres empreses més que ell representa contra el grup de responsables de Cat Helicòpters SL, que encapçalava Jorge Barrigón, els quals acusa d’haver portat aquesta companyia a la ruïna. Segons Toni Rebés, que és propietari de l’empresa andorrana d’helicòpters Heliand i era soci inversor de Cat Helicòpters SL, la nefasta gestió menada per Jorge Barrigón va ser deliberada i tenia per objectiu saquejar els actius de la companyia.

En concret, ha denunciat Jorge Barrigón i els seus col·laboradors –entre els quals hi ha la seva parella, Estelle Celayeta, actual apoderada d’Audax Helicòpters SA– d’“insolvència punible” i d’“alçament de béns”. Calcula el perjudici que li han ocasionat en 4,4 milions d’euros. En aquesta demanda judicial també hi està involucrada Audax Helicòpters SA, que acaba de ser adjudicatària del contracte del Servei Català de Trànsit (SCT).

(Visited 245 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari