La vaga de bombers provoca el tancament de parcs a Catalunya

Interior intenta minimitzar els efectes de la protesta deixant menys efectius dels què marca la llei
Parc de bombers d'Ulldecona
Parc de bombers d'Ulldecona

Aquest passat cap de setmana s'ha repetit el que ve passant durant les darreres setmanes a diferents parcs de Bombers de la Generalitat de tot Catalunya. I és que diferents parcs han hagut de tancar el seu servei per la manca d'efectius que fan vaga d'hores extres cansats d'arrossegar demandes laborals històriques.

Aquest diumenge la manca de bombers ha obligat a tancar quatre parcs gironins. Es tracta dels de La Pera i Vall d'Aro, al Baix Empordà, i els d'Hostalric i Amer, a la Selva. També aquest darrer cap de setmana s'ha donat la circumstància que tampoc hi ha hagut de guàrdia, a Figueres, el sots cap territorial de torn de la regió de Girona Nord.

La manca de bombers als parcs de la Generalitat també ha provocat situacions com la d'aquest diumenge en què el parc de Sant Celoni, al Montseny, va haver de tancar perquè els quatre bombers que hi havia (tres professionals i un voluntari) van haver de prestar servei a l'incendi mortal que es va produir a Badalona.

Altres parcs de Bombers de la Generalitat que han patit tancaments temporals aquestes darreres setmanes o que han prestat el servei amb un nombre d'efectius per sota dels mínims legals establerts per manca d'efectius han estat els d'Hostalric, Ulldecona, Calonge, La Junquera, Ascó, Vandellòs-Hospitalet de l'Infant, Tortosa, Amposta, Santa Coloma de Farners, Torrelló o Cardona.

Els bombers es queixen que realitzen des de fa anys hores extres perquè cada dia el servei estigui en els mínims legals, denunciant que el 2017 els bombers professionals van realitzar més de 500.000 hores extres per mantenir els mínims legals per guàrdia. Per tot plegat, molts dels bombers professionals han decidit deixar de fer aquestes hores extres durant un mes, termini que acaba el 10 de gener.

Per intentar minimitzar els efectes de la vaga d'hores extres dels bombers, la Conselleria d'Interior ha decidit rebaixar el mínim de bombers que hi ha d'haver en un parc per obrir-lo, així en 14 parcs hi poden haver només 3 funcionaris per obrir. I també s'ha mobilitzat els Grups d'Actuació Forestal (GRAF), que és personal especialitzat en focs forestals, que aquest mes deixaran la seva activitat habitual per incorporar-se al parc de bombers on hi hagi la seva base.

Amb aquesta protesta, els Bombers de la Generalitat reclamen que s'ampliï la plantilla, es renovi el material de treball i s'inverteixi en els equipaments. El dimarts la conselleria va fer una oferta al col·lectiu de bombers assegurant que convocarà 1.000 places noves durant els pròxims quatre anys, i que també farà inversions en material i equipaments. Aquesta proposta la votaran els bombers entre el 16 i el 17 de desembre, tot i que ja està convocada una manifestació de protesta el dia 20 al Parlament.

(Visited 121 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari