Les ‘chemsex’ posen en alerta els metges pels nous casos de contagi de la sida

La ciutadania s'ha relaxat en la prevenció d'aquesta malaltia
Sexe anònim durant hores i sense protecció ha esdevingut una pràcti
Sexe anònim durant hores i sense protecció ha esdevingut una pràctica de risc

A Barcelona, una de cada 80 persones està infectada amb el virus de la sida, unes 25.000 en total. D’aquestes, un 20% no saben que són portadores i són el que es considera el grup de risc més alt de transmissió d’aquesta malaltia.

Des de l’Hospital Clínic s’alerta sobre aquest 20%, una quantitat molt elevada, segons ens explica el director de la unitat VIH Sida del Clínic, el doctor Josep Mallolas: “En els últims 10 anys s’ha millorat molt, perquè tenim eines molt potents que controlen el virus en un 90% o 95%. Això vol dir que el pacient no emmalalteix i no transmet el virus.

Però sorprenentment el nombre d’infectats anual es manté. A Catalunya s’infecten unes 800 persones cada any, això vol dir que alguna cosa està passant”. El doctor Mallolas considera clau la relaxació de la població respecte a la sida i el 20% dels portadors que no saben que estan infectats. “Molta gent s’ha relaxat pel fet que la sida ja no és mortal, sinó una malatia cronificada. Tothom sap el que és el virus, com es transmet i com s’evita, però una cosa és que es tingui la informació i una altra que se’n faci ús. Hi ha molta gent que no vol hipotecar la seva vida sexual, fent servir un preservatiu, per una malaltia que es controla amb una pastilla, però s’obliden que la sida encara és mortal”, diu Josep Mallolas.

Un dels exemples són les chemsex parties. Festes, majoritàriament homosexuals, on el sexe i les drogues són el motiu principal. Les relacions que es mantenen no sempre són amb protecció i aquest és un factor de risc afegit, en què entra aquest 20% sense diagnosticar.

“Les orgies són antigues com la humanitat –assegura el doctor Mallolas–, però ara han aparegut drogues tremendament excitants i potenciadores de la relació sexual, i això significa que es pot mantenir sexe amb moltes persones durant hores o dies. Això augmenta la possiblitat de contraure la sida”.

Les chemsex, considerades ja per l’Ajuntament com un problema de salut pública, s’han convertit en una de les fonts de transmissió de la malaltia. Des del Clínic es demana no abaixar la guàrdia, perquè “la sífilis es cura, però la sida no”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides