A quin conflicte laboral ha de fer front Miquel Roca Junyent?

miquel roca
miquel roca

Els prop de 10.000 treballadors de l’empresa Endesa estan en peu de guerra. La dura política laboral de la companyia elèctrica, participada en un 70% per la italiana Enel, ha motivat que els sindicats UGT i CC.OO. hagin emprès una intensa campanya de mobilitzacions en els últims mesos, amb manifestacions i aturades parcials.

El conflicte va ser encetat per la direcció de la mateixa empresa, que va denunciar unilateralment, el juny de l’any passat, el conveni col·lectiu vigent. Des d’aleshores, s’han succeït les negociacions amb els representants sindicals per assolir un nou conveni, sense arribar a cap acord.

La gota que ha fet vessar la paciència dels treballadors va ser la retirada de l’empresa en l’última reunió negociadora. Això comporta que aquest 31 de desembre l’actual conveni queda sense vigència i, per tant, les relacions laborals queden a expenses de les decisions que prengui la direcció amb cada treballador.

La situació és insostenible i amenaça de desembocar en un virulent conflicte social. Els representants dels treballadors denuncien el “xantatge” i les “males praxis” dels directius d’Endesa, empresa que presideix Borja Prado i que té José Bogas com a conseller delegat, i han anunciat que intensificaran les protestes i denunciaran els fets als tribunals.

Contrasta aquesta salvatge política laboral d’Endesa, amb els escandalosos beneficis que obté, any rere any: 1.463 milions d’euros el passat exercici. L’arribada dels italians d’Enel a l’accionariat d’Endesa, l’any 2009, ha significat un saqueig sense precedents en la història de l’empresa, amb la venda de les seves filials a Amèrica Llatina, una dràstica reducció de la plantilla i la repatriació a Itàlia de més de 10.000 milions d’euros de beneficis.

Els treballadors pateixen en primera línia aquesta estratègia extractiva i predadora, que també repercuteix negativament en els 10,8 milions de clients que Endesa té a Espanya i Portugal. Segons l’OCU, és la companyia elèctrica que ofereix pitjor servei.

En l’organigrama de la direcció d’Endesa ocupa un càrrec destacadíssim Miquel Roca Junyent, membre del consell d’administració i home de la màxima confiança de Borja Prado i dels italians d’Enel. El conflicte laboral que s’ha encès a Endesa amenaça amb “cremar” la imatge pública d’aquest “pare de la Constitució”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides