Quin històric líder polític andorrà fa un discurs antiimmigració?

Òscar Ribas
Òscar Ribas

El Coprincipat d’Andorra una població com la ciutat de Rubí: 75.000 habitants. Però amb la particularitat que només 30.000 ciutadans tenen passaport andorrà, a causa de les restrictives lleis d’accés a la nacionalitat. Això fa que a Andorra, de facto, es doni una situació d’apartheid, on només la minoria que té tots els drets polítics imposa les seves lleis i la seva voluntat sobre la majoria immigrada –majoritàriament, espanyola i portuguesa- que no en té cap, ni tan sols participar en les eleccions comunals (municipals).

Un cop ha deixat de ser paradís fiscal, l’economia andorrana pateix un progressiu declivi i les tensions socials augmenten. En aquest context, Òscar Ribas Reig, que va ser excap de govern i promotor de la primera Constitució democràtica del país, ha fet unes polèmiques declaracions contra la immigració, majoritària en la societat andorrana i veritable força de treball que fa rutllar les empreses i els comerços.

Va ser amb motiu de l’acte d’homenatge que li ha fet el Consell General (Parlament) per la seva trajectòria política. Segons Òscar Ribas –que va mantenir una llarga i estreta amistat amb Jordi Pujol– “la nació passa per davant de l’individu” i, en aquest sentit, va criticar la creixent “desafecció” dels joves i dels immigrants als tradicionals trets identitaris andorrans: “Quan la immigració era paulatina als anys 50 els era més senzill integrar-se” i va sentenciar que “mentre no es pugui regular el flux d’immigrants, la falta d’identitat anirà creixent”.

Aquestes declaracions de l’actual president d’honor de l’Andbank han estat titllades de “supremacistes” i “feixistoides” a través de les xarxes socials. Curiosament, el pare d’Òscar Ribas era un professor originari de Salt (Gironès) que va emigrar a Andorra.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides