Quin ensurt s’ha emportat el copríncep episcopal d’Andorra, Joan-Enric Vives?

joan enric vives
joan enric vives

El copríncep episcopal d’Andorra, Joan-Enric Vives, està esglaiat. Un dels seus grans amics a la cúria vaticana, el cardenal nord-americà Theodor Edgar McCarrick, arquebisbe emèrit de Washington DC, acaba de ser apartat de les seves funcions i confinat pel papa Francesc a portar “una vida d’oració i penitència” per la seva conducta sexual impròpia.

El cardenal Theodor Edgar McCarrick va ser convidat amb tots els honors per l’arquebisbe Joan-Enric Vives en una visita que va fer a la diòcesi d’Urgell entre els dies 21 i 24 de març de l’any 2015. Segons va recollir aleshores la publicació Catalunya Religió, el prelat nord-americà, acompanyat pel seu amfitrió, va visitar la Seu d’Urgell, Andorra, la vall de Boí-Taüll i Balaguer.

Curiosament, les referències a l’estada del cardenal Theodor Edgar McCarrick han desaparegut de la web oficial del bisbat d’Urgell. Amb aquesta censura és evident que l’arquebisbe Joan-Enric Vives vol esborrar els rastres de la seva relació amb el seu amic de Washington, que ha protagonitzat un sonat escàndol en fer-se pública la seva condició homosexual.

En concret, Theodor Edgar McCarrick ha estat acusat d’abusos sexuals a un menor de 16 anys, quan era capellà a Nova York. També s’han formulat acusacions contra ell per mantenir relacions amb tres joves seminaristes. Aquestes denúncies han estat considerades “fonamentades i creïbles” per les autoritats eclesiàstiques que l’investiguen i això ha provocat, a instàncies del Vaticà, la seva destitució fulminant de tots els càrrecs i la seva separació de l’activitat pastoral.

Aquesta estreta amistat entre Joan-Enric Vives i el prelat nord-americà acusat de pederàstia i homosexualitat activa és una nova taca en l’expedient del copríncep d’Andorra, que sempre ha tingut l’ambició d’esdevenir cardenal algun dia.

Segons s’ha publicat, l’arquebisbe d’Urgell va protegir, durant anys, les activitats de la Casa de Santiago i del Seminari del Poble de Déu, dues entitats on s’han produït i denunciat episodis d’abusos sexuals, en alguns casos amb menors involucrats. També va defensar un capellà de la diòcesi que va ser enxampat traficant amb pornografia infantil, que posteriorment va ser condemnat judicialment.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides