El Quebec s’allunya de l’independentisme

El futur primer ministre és François Legault, un exindependentista
François Legault
François Legault

L'independentisme català està de pega; un dels seus referents va de capa caiguda. Quebec gira a la dreta i s'allunya de l'independentisme. La Coalició Avenir Quebec (CAQ), una formació conservadora fundada fa set anys, ha aconseguit una àmplia victòria que acaba amb l'hegemonia del Partit Liberal i dona un duríssim cop al Partit Quebequès (PQ), que ha abanderat històricament la ruptura amb el Canadà i ara cau de segona a quarta força parlamentària.

El futur primer ministre és François Legault, un empresari nacionalista que en el passat va ser independentista però que ara és contrari a la secessió.

En les primeres eleccions en gairebé cinc dècades no marcades per la qüestió independentista, Legault ha aconseguit capitalitzar l'onada de cansament amb els liberals, que es desplomen, i presentar-se com un gestor eficient alhora que ha encès el discurs identitari al prometre restringir l'arribada d'immigrants i fer un examen per determinar si un estranger pot quedar-se a la regió francòfona.

"Hem fet història", ha proclamat el líder de la CAQ, envoltat de desenes d'eufòrics simpatitzants, en un acte al Palau de Congressos de Quebec, davant del Parlament. Legault promet un Quebec "més orgullós", un Executiu "eficaç i humà" i "governar per a tots".

En un breu discurs, va llançar picades d'ullet als votants anglòfons en parlar en anglès i ha afirmat que farà el Quebec "més fort dins del Canadà".

(Visited 50 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari