Quin vincle familiar amb el PSC té Clara Ponsatí?

ponsati obiols
ponsati obiols

La política catalana és molt endogàmica i els vincles familiars sovintegen, des de fa dècades, en la cúpula dels poders públics. L’exconsellera d’Ensenyament, Clara Ponsatí, que s’ha exiliat a Brussel·les al costat de Carles Puigdemont, és un exemple d’aquesta curiosa i insana barreja d’interessos familiars que es dona en la nostra classe política.

Clara Ponsatí és néta del pintor Josep Obiols, autor dels frescos del cambrí de la Moreneta, al monestir de Montserrat, i neboda de Raimon Obiols, exprimer secretari del PSC i cap de l’oposició socialista al pujolisme durant 15 anys. Economista de professió, Clara Ponsatí ha impartit classes durant molts anys en universitats dels Estats Units i, abans d’assumir la conselleria d’Ensenyament, era directora de l’Escola d’Economia i Finances de la Universitat de St. Andrews (Escòcia).

Professional de gran vàlua acadèmica, la neboda de Raimon Obiols és una independentista sobrevinguda. Entre els anys 2006-12 va treballar per a l’administració central espanyola, com a directora d’Anàlisi Econòmica del CSIC. La seva conversió a la fe estelada li va venir de la seva amistat amb l’exconseller Andreu Mas-Colell, amb qui havia coincidit als Estats Units.

El seu trencament amb Madrid es va produir l’any 2013. L’aleshores ministre d’Afers Exteriors, José Manuel García Margallo, va decidir no renovar-li la càtedra Príncipe de Asturias que impartia a la universitat nord-americana de Georgetown amb l’excusa que donava suport públic al dret a decidir. Aquesta decisió, que Clara Ponsatí, va considerar un acte de censura, va accentuar el seu compromís amb el moviment independentista i l’any 2016 es va convertir en membre del secretariat nacional de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). El passat mes de juliol, després de la sortida del govern de Carles Puigdemont dels consellers tebis, va ser nomenada titular del departament d’Ensenyament i va tenir un paper molt rellevant en el passat referèndum de l’1-O.

La neboda de Raimon Obiols ha aixecat una polseguera política en declarar públicament que el govern de Carles Puigdemont “no estava preparat per aplicar la independència”. Li agrada parlar clar i, tal vegada, la seva especialització acadèmica en la negociació i resolució de conflictes pugui ser molt útil en aquest moment de màxima incertesa en el camp sobiranista després de l’aplicació per Mariano Rajoy de l’article 155.

(Visited 962 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari