Sáenz de Santamaría preveu l’article 155 en cas de DUI

La vicepresidenta avança que "no quedarà sense resposta"
soraya saenz cope 2017
soraya saenz cope 2017

Si hi ha declaració unilateral d’independència (DUI) al Parlament de Catalunya, el govern espanyol activarà l’article 155 de la Constitució, ha donat a entendre la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. En concret, ha avisat en una entrevista concedida a la COPE que “s’hauran de prendre mesures” si el Parlament català declara aquest dimarts la independència, i que aquestes mesures seran adoptades “a través del Senat”, com preveu l’article 155, que contempla “adoptar les mesures necessàries per obligar” a una comunitat autònoma “al compliment forçós” d’obligacions constitucionals o legals que hagués ignorat “o per protegir l’esmentat interès general”. “No es quedarà sense resposta”, ha dit sobre aquest eventual escenari, en el qual espera comptar amb els suports de PSOE, que Pedro Sánchez ha garantit aquest dilluns, i Ciutadans. També ha dit, això sí, que la via del 155 s’ha estudiat “molt poc”.

El passat divendres, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va demanar poder comparèixer aquest dimarts al Parlament acollint-se a l’article 169 de reglament de la cambra, que faculta el president del govern català a comparèixer a petició pròpia, i no a la llei del referèndum, suspesa pel Tribunal Constitucional, que basava la convocatòria del ple programat per aquest dilluns, igualment suspès.

En declaracions a la radiotelevisió pública de Bèlgica, el conseller d’Exteriors català, Raül Romeva, ha expressat que no hi ha alternativa a la proclamació de la independència, per bé que des de la setmana passada, coincidint amb el trasllat del domicili social de bancs i grans empreses ubicades a Catalunya, diverses veus rellevants del procés han optat per deixar córrer la DUI.

El conseller Santi Vila es va mostrar contrari a la unilateralitat en aquest moment i l’expresident Artur Mas, per la seva part, va dir al Financial Times que Catalunya no ho tenia tot preparat per la secessió i la independència real. També la dirigent del PDECat Marta Pascal ha desinflat la perspectiva d’una veritable declaració d’independència, que ha avançat que serà només una “declaració simbòlica”. La diputada de la CUP Mireia Boya ha reaccionat expressant que “no hi ha declaració retòrica possible”.

(Visited 35 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari