Reporters Sense Fronteres retrata Joan Maria Piqué

L'informe sobre les pressions contra la premsa durant el procés i el tarannà del cap de comunicació exterior de la Generalitat
joan maria pique
joan maria pique

Reporters Sense Fronteres ha publicat aquest 28 de setembre un informe de 21 pàgines sobre l'exercici de la professió periodística a Catalunya en el marc del procés sobiranista, titulat @RespectPressCAT, que recull denúncies de periodistes locals i corresponsals de mitjans estrangeres sobre campanyes que ciberassetjament, així com de pressions propagandístiques de la Generalitat, que estan patint.

Un alt càrrec del govern català retratat per aquest informe és Joan Maria Piqué, excap de premsa de l'expresident Artur Mas i actual responsable de comunicació exterior de la Generalitat, la persona que porta les relacions amb els mitjans internacionals. D'entrada, RSF es fa ressò de les queixes de l'ús que fa Piqué de la llista de distribució de Whatsapp per a corresponsals, un canal que aprofita per distribuir articles, vídeos i dades amb "fort biaix polític".

Segons assegura Henry de Laguérie, corresponsal d'Europe1 i La Dépêche du Midi, va existir un projecte -finalment abandonat, diu- per crear un grup de corresponsals afins a l'independentisme. A més, revela que va accedir "a un document d'uns responsables de premsa d'una conselleria del govern, al qual figurava la llista de tots els corresponsals estrangers a Espanya, amb comentaris del tipus 'molt sensible al tema català o 'molt crític amb l'independentisme".

Més recentment, Piqué se las va tenir a Twitter amb Beatriz Navarro i Claudi Pérez, corresponsals a Brussel·les de La Vanguardia i El País, respectivament. Com recull la darrera edició d'EL TRIANGLE (núm. 1271), Navarro va pronunciar-se a Twitter sobre unes declaracions de Jean-Claude Juncker, a qui havia entrevistat: "El que diu i pensa Juncker és que acceptarien el resultat d'un referèndum legal, no de l'1-O". Quan Piqué va replicar que "el que diu i pensa Juncker és el que Bea Navarro diu que diu i pensa Juncker", la periodista va etzibar-li: "Mira si es pot caure baix… És evident que el que Juncker no diu és el que vosaltres preteneu que diu, que dona suport a l'1-O, pero això és igual, no?". Navarro lamenta, en l'informe de RSF, que Piqué la va assenyalar i va posar en dubte la seva professionalitat. El mateix que va fer quant a la crònica de Claudi Pérez. L'any passat, Dan Hancox, de The Guardian, va descriure Piqué com un troll de Twitter.

Els casos de Jordi Évole (La Sexta), Enric Hernàndez (director d'El Periódico), Cristian Segura (El País), Guillem Martínez (CTXT) i del col·laborador d'EL TRIANGLE Siscu Baiges són alguns dels més destacats d'aquest informe, que denuncia que a Catalunya hi ha "un clima enverinat per al lliure exercici del periodisme"

D'altra banda, RSF condemna "la utilització de procediments judicials amb finalitats intimidatòries contra mitjans catalans", en referència a les visites de la Guàrdia Civil a mitjans com Nació Digital, Vilaweb, El Punt Avui i El Nacional per lliurar notificacions d'advertència sobre la difusió de publicitat de l'1-O.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.