El Delta de l’Ebre pateix una plaga de fongs tòxics

La producció d'arròs ha disminuït un 30% i els pagesos també pateixen la invasió del cargol poma
Título de la imagen
Título de la imagen

Els problemes s’acumulen sobre el Delta de l’Ebre, un dels ecosistemes naturals més importants de Catalunya. En les últimes setmanes, els camps d’arròs han patit l’atac del fong Pyricularia oryzae, que asseca i malmet l’espiga de la planta. Això ha provocat, segons les estimacions dels pagesos, que la collita d’aquest any –que just ara acaba– hagi quedat reduïda en un 30%.

Aquest fong, que s’ha expandit a causa de les altes temperatures d’aquest estiu, acompanyades amb una humitat del 90%, desprèn una substància tòxica que mata la planta de l’arròs. Especialment devastador ha estat el seu efecte en els camps que conreen la varietat de l’arròs bomba, on s’ha perdut la collita. Els pagesos afirmen que hi ha un producte químic, el tricicazol, que és molt útil per combatre la plaga del fong Pyricularia orzyae, però la seva comercialització a l’Estat espanyol està pendent que obtingui l’autorització pertinent.

La presència d’aquest fong en els arrossars se suma als estralls que provoca, des de fa vuit anys, la plaga de cargols poma, una espècie exòtica que ha colonitzat els camps del Delta i que devora les plantes d’arròs. Davant la impotència per aturar aquesta invasió amb mètodes biològics o químics, la Generalitat ha optat per aconsellar als pagesos que inundin els arrossars amb aigua salada per, d’aquesta manera, exterminar els cargols poma, cosa que encara no s’ha aconseguit. Al contrari, aquesta espècie continua la seva expansió per l’Ebre i ja se n’han localitzat colònies a l’altura de Miravet.

La inundació dels camps del Delta amb aigua de mar provoca dos efectes contraproduents. D’un cantó, incrementa la salinització dels conreus, que pateixen els efectes de la progressiva regressió de la línia de costa i l’increment de la intrusió de l’aigua marina riu amunt. De l’altre, altera l’hàbitat de les aus migratòries, que s’instal·len en les zones d’aigua dolça d’aquesta reserva de la biosfera de la Unesco. Segons l’International Waterbird Census (IWC), l’any passat el nombre d’ocells que van triar el Delta de l’Ebre per hivernar va disminuir entre el 15% i el 40%, segons les espècies.

Per fer front al problema del cargol poma i de la salinització dels conreus, l’IRTA –l’organisme de la Generalitat que fa recerca i innovació en l’àmbit de l’agricultura– està assajant una nova tècnica per al conreu de l’arròs, sense necessitat de negar els camps. Però això es considera que tindria un impacte molt negatiu per a les aus migratòries que troben recer i alimentació al Delta.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides