‘Financial Times’, contra el referèndum

Veu políticament il·legítim proclamar la independència i aposta per millorar l'autogovern de Catalunya
sant jaume indepe
sant jaume indepe

El rotatiu britànic Financial Times, un dels més influents del món, s’ha posicionat contra el referèndum de l’1 d’octubre en el seu editorial d’aquest diumenge. La peça, titulada “Catalonia’s referendum is no basis for statehood” (“El referèndum de Catalunya no és una base per formar un estat”), sosté, referint-se a la inexistència d’un mínim de vots per validar el resultat de l’1-O, que una proclamació d’independència per part de Catalunya no tindria “legitimitat política”. Recorda, de fet, que l’independentisme és majoritari al Parlament però no va guanyar en vots, una situació que troba que no és una base suficient per “accelerar el programa secessionista”.

En canvi, “les negociacions sobre un autogovern millorat són el camí correcte”, indica Financial Times, tot assenyalant l’Estatut d’Autonomia com a punt de partida. El diari britànic, que cita l’article 2 de la Constitució -el de “la indissoluble unitat” d’Espanya, “pàtria comú i indivisible” dels espanyols- i el parer del Tribunal Constitucional, assenyala que els arguments legals “afavoreixen l’Estat central”. També es refereix als casos d’Escòcia i el Quebec, que van celebrar votacions amb el consentiment del Regne Unit i el Canadà, respectivament. Per contra, no troba que els casos de Lituània, Letònia i Estònia amb relació a la Unió Soviètica siguin precedent als quals Catalunya es pugui acollir, perquè aquestes repúbliques bàltiques havien perdut el seu Estat propi durant els anys 40.

Financial Times apunta com a objectiu a curt termini dels “separatistes catalans” incrementar el suport a l’independentisme en unes futures eleccions i provocar la resposta del govern espanyol per poder presentar-se com a víctimes de repressió política, en comptes d’una proclamació d’independència que descriu com “un gest retòric buit”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides