Quina falsa alarma ha encès els ‘indepes’?

anna simo ERC
anna simo ERC

Res a veure amb el desplegament antiterrorista d’aquest dimarts al vespre a la Sagrada Família, que també ha estat una falsa alarma. Aquest dimarts a primera hora de la tarda ha corregut per Twitter que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) havia prohibit a TV3 emetre informacions periodístiques sobre el referèndum. De seguida, usuaris sobiranistes i, sobretot, independentistes més i menys coneguts s’hi han abraonat denunciant un inexistent cas de censura prèvia i comparant l’Espanya de Mariano Rajoy amb la Turquia de Recep Tayyip Erdogan.

L’origen d’aquesta bola de neu rau, en bona part, en la manera com el portal informatiu de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), el 324, s’han fet ressò d’una comunicació del TSJC. El seu titular, molt repiulat, era: “El TSJC demana a TV3 que «no informi» d’acords o actuacions que permetin l’1-O”. 24 hores més tard, havia rebut més de 3.200 retweets i més de 1.000 “m’agrada”.

Posteriorment, el 324 ha publicat aclariments perquè la realitat era bastant menys greu i espectacular, però cap dels següents missatges ha tingut la mateixa repercussió. D’una banda, ha piulat: “El TSJC notifica al director de TV3 que no pot informar d’acords o actuacions que permetin preparar o celebrar l’1-O”. D’altra banda, s’ha fet ressò de la piulada del mateix TSJC, que assegurava que “no ha adoptat avui cap resolució en relació a TV3 ni Catalunya Ràdio”, sinó que “ha notificat avui la resolució del Tribunal Constitucional de dijous passat”.

Alhora, una informació de Catalunya Plural (eldiario.es) ha explicat aquella mateixa tarda, citant fonts del TSJC, que “l’avís del Constitucional als directors de TV3 i Catalunya Ràdio no afecta el dret a informar del referèndum” i que “es refereix a la difusió de la campanya de publicitat de la Generalitat de l’1-O, que actualment emeten TV3 i Catalunya Ràdio en els seus blocs publicitaris”.

Com relata Catalunya Plural, la clau es trobava en la inclusió del verb “informar” en referència a la tasca de funcionaris i càrrecs públics i no a la tasca dels periodistes. Literalment, la comunicació del TC remesa pel TSJC deia: “Us adverteixo del vostre deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada. Particularment, que us abstingueu d’iniciar, tramitar, informar i/o dictar, en l’àmbit de les vostres respectives competències, acord o actuació alguna que permeti la preparació i/o celebració del referèndum sobre l’autodeterminació a Catalunya…”.

Entre els que es van passar de frenada amb els seus comentaris, basant-se en la primera informació del 324.cat, hi ha destacats membres de la CUP com la diputada Mireia Boya -“Torna la censura. Torna el NO-DO”-, i la regidora i exdiputada Eulàlia Reguant -“No informar. Negar la realitat. Directes a la censura”-, així com la diputada d’ERC Anna Simó –Y prohibir que los medios INFORMEN. Cómo llama la Constitución española a esto?“- i el líder de Podem i diputat de Catalunya Sí Que Es Pot, Albano Dante Fachín. Aquest darrer, fins i tot, va explicar que s’ho havia mirat amb calma: “Lo he tenido que leer 3 veces para asegurarme de que dice lo que dice… y lo dice! “NO INFORME“.

Aquest dimecres al matí, la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, encara donava corda a una suposada restricció al dret a informar… Abans havien fet el mateix, entre molts altres, Agustí Colomines, el mediàtic director de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (càrrec de la Generalitat), que va parlar de “dictadura informativa”, el comunicador Toni Soler, que va trobar que “anar a tocar la llibertat d’informació… i TV3… S’ha de ser idiota”, i l’economista Xavier Sala-i-Martin, que va alertar: “El estado español prohíbe a los medios que informen!!!“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides