Mayor Oreja veu etarres…

Fa uns pocs anys vaig tenir l’oportunitat (que no l’honor) de parlar amb l’exministre de l’Interior Jaime Mayor Oreja. Parlàvem del desplegament dels Mossos d’Esquadra, que ell va viure en primera persona, i un tema ens va portar a un altre fins que el veterà polític, vés a saber en quina estranya giragonsa, em va insinuar el que va dir l’altre dia en veu alta quan li preguntaven si l’assassinat de Miguel Ángel Blanco pot ser considerat com el principi de la fi d’ETA: “Bé, és que no hi ha un final de l’organització terrorista. No hi ha un final d’ETA. Hi ha un moment en què ETA deixa de matar. Ha deixat de ser l’avantguarda del moviment nacionalista. Però el projecte d’ETA, el projecte de ruptura amb Espanya és viu. És viu a Catalunya” (aquest és el primer Déu vos guard de l’entrevista publicada a ‘l’ok diario’)…

L’ocurrència m’ha fet pensar en aquella ‘sui generis’ conversa a on, parlant dels Mossos, en un tancar i obrir d’ulls, Mayor Oreja ràpidament em relacionava la banda amb Catalunya. “Barreja ones, no?”, recordo haver-li dit sorprès per l’anada d’olla. Ell, tretze són tretze, em va replicar que sabia del que parlava, i aquí ho vam deixar. Vaig pensar que s’ho creia, i això encara em va pertorbar més.

Vaig pensar llavors i constato ara que al ministre d’Aznar li falta un bull. Com al nen de ‘Sixth Sense’, que a vegades veia morts, Mayor Oreja veu etarres per arreu. A part de barrejar pomes amb peres (ETA amb Catalunya), no satisfet, el polític basc gosa també negar la major: “No hi ha un final d’ETA“. Vull suposar que són els efectes secundaris d’una vida dedicada a perseguir la banda. Em recorda quan, després dels atemptats de Madrid de l’11 de març de 2004, el govern d’Aznar acusava ETA de la matança, quan en realitat havia estat una cèl·lula d’Al-Qaeda; anys després, El Mundo encara sostenia la teoria etarra (en realitat, la postveritat la van inventar ells…). Desconec si Mayor Oreja és del selecte club dels qui encara avui ‘creuen’ que allò ho va fer la banda terrorista basca, però i vistos els precedents, no em sorprendria.

ETA és viva, com diu Mayor Oreja, però no a Catalunya com diu ell, sinó al seu cervell. Entenc que la duresa del moment pot deixar seqüeles, però això no justifica les bajanades de l’exministre. I més venint d’algú que ha ostentat les altes responsabilitats que Mayor Oreja ha ostentat. Encara me’n faig creus que l’expresident Aznar contemples com a trident successori a Mariano Rajoy, Rodrigo Rato i Mayor Oreja. No hi havia ningú més? Déu n’hi do el trio d’asos que guardava Aznar sota la màniga…

Independentistes o no, procesistes o no, estarem d’acord que barrejar una banda terrorista com ETA amb el moviment independentista català no té ni cap ni peus i és pel cap baix una autèntica estupidesa. El procés, amb totes les seves arestes, s’aparta, almenys fins ara, d’aquelles maneres violentes, leitmotiv d’ETA.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides