Quina és la nova descoberta de la “historiografia” catalana?

san ignacio loyola sevilla
san ignacio loyola sevilla

No només Cristòfor Colom, Hernán Cortés, Erasme de Rotterdam, Miguel de Cervantes, l’autor d’El Lazarillo de Tormes, Teresa de Jesús, Leonardo da Vinci… eren catalans, segons els estudis historiogràfics que esgrimeix el controvertit Institut Nova Història (INH) que dirigeix Jordi Bilbeny.

Al panteó de “catalans universals” que, segons la teoria que defensa l’INH, van ser manllevats pels buròcrates al servei la monarquia espanyola, a partir de les instruccions del rei Felip II, caldrà afegir-hi un nou nom il·lustre: el de sant Ignacio de Loyola, el fundador de l’orde dels jesuïtes, que, en realitat, segons l’INH, no seria basc, sinó d’Oriola, localitat de l’antic regne de València. Per tant, Ignacio de Loyola seria, segons l’INH, Ignasi d’Oriola.

Aquesta tesi es recolza en l’existència d’una Maria d’Oriola, que seria la neboda del militar-sacerdot, i en la manipulació que, suposadament, haurien sofert alguns dels llocs on va transcórrer la vida del fundador dels jesuïtes: Cuéllar-Cullera, Arévalo-Alacant, Valladolid-València… Com se sap, Ignacio de Loyola va escriure els seus Exercicis Espirituals en unes coves de Manresa i va convertir-se a la vida religiosa en el monestir de Montserrat, fet que avala la teoria de la seva catalanitat.

Ignacio de Loyola va ser greument ferit l’any 1521 en el setge de Pamplona. Però, segons els estudis de l’INH, aquest episodi va passar a Oriola, durant la guerra de les Germanies.

Què en pensaran els bascos, d’aquesta apropiació que fa l’INH del seu venerat sant Ignacio de Loyola? El papa Francesc, que és jesuïta, ja té un nou motiu per estar fins al capdamunt dels indepes catalans…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides