El Santander es queda el Popular a canvi d’un euro

La Junta de Resolució Bancària argumenta que l'entitat estava en risc de fracàs
ana patricia botin
ana patricia botin

El Banc de Santander ha comprat el Banc Popular per un euro per evitar la seva caiguda, així ho ha comunicat la Junta de Resolució Bancària Europea aquest matí. La mesura d’absorció està sostinguda per la Comissió Europea.

Amb la compra, el Banc de Santander ampliarà el capital del Popular en 7.000 milions, tal com ha informat l’entitat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

La creixent falta de liquiditat de l’entitat i el risc de caiguda del Popular apreciada pel Banc Central Europeu (BCE), ha precipitat la decisió adoptada després d’una setmana en què la cotització del banc que presideix Emilio Saracho gairebé ha tocat terra. Aquest dimecres s’ha suspès la cotització a borsa del Banc Popular.

Els accionistes del Popular perdran el 100% de les inversions fetes en les accions de l’entitat després del traspàs de tot el capital. Es dóna la circumstància que l’obertura de la sessió a la borsa, les accions del Santander queien prop d’un 2%, al contrari que els altres dos possibles compradors del Popular, Bankia i BBVA, que pujaven al voltant d’un 1%.

La Junta de Resolució Bancària (SRB, en les seves sigles en anglès) ha conclòs que el Popular estava a punt de caure o que era probable que caigués: “Failing or likely to fail”.

Des que es va crear aquesta institució, la decisió sobre el Popular és la primera d’aquest tipus que adopta aquesta institució europea. Així, el SRB i el FROB (Fons de Reestructuració Ordenada Bancaria) han argumentat que la venda del Popular era “d’interès públic” per “protegir els dipositants del banc i garantir l’estabilitat financera”.

El president de la SRB, Elke König, ha afirmat en una nota que “la decisió presa avui protegeix tant als dipositants com les funcions crítiques de Banc Popular. Això demostra que les eines donades a les autoritats de resolució després de la crisi són efectives per protegir els diners dels contribuents de rescatar els bancs”.

El Santander ha comunicat que el rescat del Popular es farà sense ajudes públiques. El comunicat de l’entitat presidida per Ana Botín assegura que l’entitat resultant d’aquesta absorció serà “la més gran d’Espanya en quota de mercat en crèdits i dipòsits, amb 17 milions de clients”. El Banc Popular estava valorat en borsa en uns 1.300 milions d’euros, que desapareixen al 100% en fixar-se el preu simbòlic d’un euro.

(Visited 23 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari