Victòria de Rubí en la seva llarga lluita contra els abocadors

L'empresa TMA Grup Sánchez, que fa la recollida de les deixalles de Sant Cugat del Vallès, havia convertit el municipi veí de Rubí en el dipòsit final de les escombraries, malgrat l'oposició de l'Ajuntament i dels veïns
Título de la imagen
Título de la imagen

Amb la publicació al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) del Pla especial per a la regulació de les activitats extractives i la seva restauració, impulsat per l’Ajuntament de Rubí i aprovat per la Comissió d’Urbanisme de Barcelona, s’acaba una llarga batalla dels veïns i dels ecologistes d’aquesta ciutat del Vallès contra la proliferació d’abocadors en el seu territori. A partir d’ara, l’obertura de noves mines a cel obert per a l’extracció d’argiles i graves estarà molt limitada i controlada, així com la posterior restauració dels forats. Entre altres mesures restrictives, aquest pla preveu que només podrà haver-hi 15 hectàrees dedicades a l’explotació minera i que, un cop exhaurida la concessió, s’ha de procedir a la seva cobertura amb terra i no amb deixalles urbanes i industrials, com passava fins fa poc.

EL PATI DEL DARRERE

Rubí s’havia convertit, en els últims anys, en el pati del darrere d’aquesta zona del Vallès. Si a Catalunya hi ha 948 municipis i un total de 95 abocadors autoritzats, a Rubí n’hi “tocaven” dos (Can Carreras i Can Canyadell) i un tercer (Can Balasc) en tràmit d’aprovació per part de la Generalitat, a més de sovintejats abocaments clandestins en els forats de les antigues explotacions mineres que no s’han restaurat. Aquesta situació, a banda de territorialment injusta, provocava nombroses molèsties al veïnat: pudors, intens trànsit de camions a totes hores, sorolls…

L’empresa de recollida i tractament de deixalles TMA Grupo Sánchez havia colonitzat el municipi de Rubí per dipositar-hi els residus urbans de la veïna ciutat de Sant Cugat del Vallès, on hi té el quarter general i on gaudeix, des de fa anys, de la protecció del sector negocis de Convergència. A través de la seva filial Grupo FSM Vertispania SL, l’empresa de Sant Cugat explotava l’abocador de Can Carreras i havia tramitat, a través de la filial Arrins SL, l’obertura del nou abocador de Can Balasc.

El sentiment de greuge per ser el territori receptor de les deixalles dels veïns rics de Sant Cugat va cristal·litzar en la creació de la plataforma Rubí Sense Abocadors, que ha encapçalat nombroses mobilitzacions de protesta i ha pressionat l’ajuntament de la localitat perquè extremés la vigilància d’aquestes activitats i s’oposés als plans expansius de TMA Grupo Sánchez.

D’aquesta manera, es va poder detectar, per exemple, que a l’abocador de Can Carreras s’hi estaven llençant residus no autoritzats, com ara material hospitalari. Les reiterades denúncies municipals, que van arribar a la Comissió Europea, van acabar fent forat a l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) –que, tradicionalment, havia tingut una actitud molt tova amb TMA Grupo Sánchez– i ara fa un any va prohibir que els camions continuessin llençant escombraries a l’abocador de Can Carreras, en haver excedit amb escreix la seva capacitat d’emmagatzematge.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides