Dues comissions a la vegada per investigar l’Operació Catalunya

L'exministre Jorge Fernández Díaz i Alícia Sánchez-Camacho hauran de comparèixer per donar explicacions
Título de la imagen
Título de la imagen

El Congrés dels Diputats i el Parlament de Catalunya han acordat, en paral·lel i de manera simultània, la creació de dues comissions d’investigació per abordar una mateixa trama: la policia patriòtica que, a partir del mes de setembre de l’any 2012, va organitzar la cúpula del ministeri de l’Interior, sota la direcció de l’exministre Jorge Fernández Díaz, amb l’objectiu de recopilar, difondre mediàticament i judicialitzar els marros dels dirigents nacionalistes/independentistes catalans. És el que el comissari José Manuel Villarejo, actualment jubilat, va definir davant el jutge instructor del cas del Petit Nicolás com l'”Operació Catalunya“.

La comissió d’investigació constituïda al Congrés dels Diputats està presidida pel diputat Mikel Legarda (PNB) i, entre les primeres decisions que ha adoptat, per imposició del PP i el PSOE, hi ha la de focalitzar les compareixences en els càrrecs públics involucrats, deixant de banda els funcionaris policials que han protagonitzat la sonada guerra dels comissaris amb l’argument que “no s’ha de convertir en un circ”. D’aquesta manera, és previsible que en la llista de compareixences –que encara s’ha de definir i aprovar– hi hagi Jorge Fernández Díaz, Ignacio Cosidó (exdirector general de la Policia), Jorge Moragas o Alícia Sánchez-Camacho, actual secretària primera de la mesa del Congrés dels Diputats, noms que han estat proposats per Units Podem, ERC i PDECat.

El PP intenta ampliar el radi polític de la comissió i per això vol proposar que també declari l’exministre socialista de l’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba. Per la seva banda, Ciutadans vol que s’aclareixi qui va enregistrar la conversa al despatx del ministre entre Jorge Fernández Díaz i l’exdirector de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, i esbrinar si els Mossos d’Esquadra tenen també la seva “policia patriòtica”. En tot cas, es preveu que els treballs d’aquesta comissió d’investigació siguin ràpids, que les conclusions es puguin tancar en un termini de tres mesos i que algunes sessions es facin a porta tancada.

Per la seva banda, el Parlament de Catalunya –amb els vots favorables de JxSí, CSQP, PSC i CUP– també ha aprovat la constitució d’una comissió d’investigació sobre l’Operació Catalunya, aquesta sense les limitacions de la del Congrés dels Diputats. Entre els noms que s’han proposat, pendents de confirmació, hi ha el de la vicepresidenta del govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, i els dels comissaris José Manuel Villarejo i Marcelino Martín Blas, a més dels que també poden comparèixer a Madrid (Jorge Fernández Díaz, Jorge Moragas, Alícia SánchezCamacho…).

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA  

(Visited 27 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari