Turistes, go home!

La vida és un viatge amb un final ingrat. Així que no negaré que turistes ho som tots. Tanmateix, ja va sent hora de desemmascarar aquests espavilats que ens repeteixen que el turisme genera riquesa i que qualsevol intent de posar un cert ordre a tant descontrol va contra la Declaració Universal dels Drets Humans, la Constitució Espanyola i el capitalisme del món lliure. La riquesa que genera el turisme se la queden uns pocs i la resta hem de suportar amb resignació la destrucció del medi ambient, l’expulsió dels espais públics i l’encariment dels preus dels habitatges mentre invertim més diners públics en el transport i la neteja de la ciutat.

Aquesta setmana passada s’ha presentat un pla per intentar retornar la humanitat perduda al mercat de la Boqueria. Cada any el visiten més de vuit milions de persones i aquesta gentada no només ha acabat foragitant el veí de tota la vida, sinó que ha provocat un augment dels preus i una transformació de les parades en bars encoberts. Dubto molt que limitar encara més l’entrada de grups organitzats sigui la solució perquè els turistes poden entrar per separat. A més, generarà una despesa extra en vigilants que haurem de pagar tots els barcelonins. Igual que els agents cívics que envolten la Sagrada Família i que es dediquen a empaitar ciclistes mentre els turistes ocupen les voreres i fan la guitza als veïns.

Ha estat presentar el pla i reprendre els atacs contra la fAda Colau per anar de nou contra la Marca Barcelona. Que si és un despropòsit perquè no s’ha pactat prèviament amb els comerciants, que si tant control acabarà provocant el tancament de negocis i la destrucció de llocs de treball… Que jo sàpiga, els comerciants són una petita part de la ciutat i la seva opinió no és més important que la meva. A més, no està de més recordar que els mercats són equipaments municipals amb unes regles que s’han de complir i que els botiguers hi són de pas, com la resta de mortals. I si no els agrada vendre tomàquets perquè fan més diners venent sucs a preus prohibitius que freguen l’atracament a mà armada, doncs que els bombin.

Que el turisme genera llocs de treball és mentida. Més aviat contribueix activament a l’explotació laboral. Ho confirma l’informe que acaba de presentar CCOO sobre l’activitat turística i l’ocupació. Per resumir: que la invasió de turistes d’aquest passat 2016 no ha revertit en més ocupació –i molt menys de qualitat- com ens volen fer creure. La quantitat de llocs de treball creats entre l’any 2008 i el 2016 només s’ha incrementat un vergonyós 0,63%. És a dir, que l’empresari turístic no ha ampliat el personal malgrat l’augment de visitants i de pernoctacions. El que sí que ha fet és precaritzar encara més apostant per les externalitzacions, la temporalitat, l’economia submergida, l’augment de les hores i la retallada dels drets laborals.

El turisme no és només un mal negoci per a l’economia d’un país perquè és imprevisible. També es nodreix de les desgràcies del veí. Si l’Estat espanyol ha batut el rècord de visitants el passat 2016 ha estat gràcies a la inestabilitat política i l’amenaça terrorista que pateixen altres destinacions turístiques mediterrànies com Egipte, Tunísia, Turquia o Grècia. En el cas d’aquests dos últims països cal recordar que el turisme ha caigut en picat a causa dels milers de refugiats que fugen de les guerres a Síria i l’Iraq. Per això, quan sento parlar de xifres rècord de turistes no puc deixar de sentir vergonya.

Als que ens vam manifestar el 28-G a la Rambla contra la gentrificació que està provocant la invasió turística ens han dit de tot. Ens han acusat d’anar contra el progrés i de patir turismefòbia, i tenen tota la raó. Jo fa temps que vaig deixar de ser el vianant amable que informa el turista despistat en cinc idiomes diferents i, a més, ho fa de franc. Ara, quan se m’acosta un d’ells interpel·lant-me, em faig la sueca. I això els dies bons. Els dies dolents els envio en la direcció contrària perquè aprenguin que han de sortir de casa pixats i cagats com deia l’alcalde Clos.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides