La central nuclear de Garoña pot tornar a operar

La planta allargarà la seva vida útil fins l'any 2031, sempre que compleixi amb les condicions de seguretat corresponents
Título de la imagen
Título de la imagen

El ple del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha aprovat un dictamen favorable a la reobertura de la central nuclear de Santa María de Garoña, sempre que l’operador de la planta compleixi amb les inversions en seguretat que li exigeixin. La central, que està situada a 62 kilòmetres de Burgos, és propietat de Nuclenor, una empresa que està integrada a parts iguals entre Iberdrola i Endesa.

Tot i que el CSN ha donat llum verda a la reobertura de la central nuclear, l’autorització ha de donar-la el Ministeri d’Energia, que decidirà si autoritza a Nuclenor a tornar a connectar la planta a la xarxa, que porta tancada des del mes de desembre de l’any 2012. El cicle de vida útil de la central és de 40 anys, i finalitzava l’any 2011. El segon govern de José Luis Rodríguez Zapaterova prorrogar-ho fins a l’any 2013, però la central va tancar sis mesos abans per motius econòmics.

És per aquest motiu que Nuclenor va sol·licitar l’extensió de l’activitat de la central fins a l’any 2031, allargant la seva vida útil fins als 60 anys, ja que no hi ha límit legal de funcionament sempre que es compleixi amb la normativa. La decisió que ha pres el CSN és que la planta pugui tornar a entrar en funcionament, sempre que compleixi amb una sèrie de requisits de seguretat, tot i que no haurà de passar les revisions integrals cada deu anys per seguir operant. Aquesta decisió pot servir de precedent per la resta de centrals nuclears que hi ha a Espanya, algunes amb autorització per operar fins a l’any 2020, i d’altres fins el 2024.

En aquest sentit, l’Associació Professional de Tècnics en Seguretat Nuclear i Protecció Radiològica (ASTECSN) ha emès un informe on s’indica que les millores de seguretat que ha demanat fins ara el CSN no s’han dut a terme, i que haurien de ser implantades abans d’entrar en funcionament. La implantació d’un nou sistema de tractament de gasos, la protecció contra la possible caiguda del sostre de l’edifici de la turbina, l’aïllament de la contenció primària del reactor o la separació física dels cables elèctrics de la resta del sistema són algunes de les mesures que l’ASTECSN exigeix que es compleixin.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides